5 x fair fashion voor een betere wereld

The Optimist 30 apr 2021 Samenleving

Er is nog te weinig transparantie in de mode-industrie. Wel wordt het steeds duidelijker dat productieprocessen lang niet altijd even eerlijk verlopen. Dankzij pioniers die zich inzetten voor een eerlijkere modewereld komt hier langzaam maar zeker verandering in. De volgende fair fashion merken zijn echte koplopers en maken met hun kleding het verschil.

Armed Angels

Volgens het eerlijke en duurzame Armed Angels gaat verantwoorde kleding nooit uit de mode. Bij dit merk vind je vooral duurzame kleding met een casual stijl. Ieder kledingstuk wordt op een eerlijke manier gemaakt van fair trade en vegan materialen met het GOTS-keurmerk.

Veja

Voor vegan sneakers kun je voor het hele gezin terecht bij het Franse merk Veja. Sinds 2005 probeert het merk met elke stap in het productieproces van zijn items een positieve impact te maken. De materialen die worden gebruikt voor de schoenen zijn ecologisch, biologisch of gemaakt van gerecycled materiaal. Hierbij kun je onder meer denken aan plastic flessen en rubber uit de Amazone.

Kuyichi

Het idealistische Nederlandse merk Kuyichi werd opgericht in 2001 en is het allereerste biologische denimmerk. De duurzaamheid waar ze mee werken, is een ware toevoeging aan je garderobe. Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe spijkerbroek ben je bij Kuyichi aan het goede adres. De nieuwste Undyed collectie van het merk is nóg duurzamer, omdat de denim niet is gebleekt of geverfd. In dit artikel dat eerder verscheen in The Optimist lees je meer over Kuyichi.

MUD Jeans

Jeans zijn één van de meest vervuilende items uit de mode-industrie. Naast verf en chemicaliën wordt voor de productie van 1 jeans zo’n 7 duizend liter water gebruikt. Als eerste circulaire denimmerk ter wereld pakt Mud Jeans dit probleem actief aan. In Nederland is het merk pionier op het vlak van denimrecycling. Al in januari 2013 ontwikkelde het merk een concept waarbij oude jeans gerecycled konden worden tot nieuwe items.

J-Label

De Nederlandse vrouwen Janneke en Judith zijn de oprichters en ontwerpers van het duurzame en eerlijke modemerk J LABEL. Door hun liefde voor kleding én voor de wereld zijn zij volledig transparant over hun werkwijze. Hier maakten ze onlangs een indrukwekkende documentaire over, deze bekijk je hieronder.

Heb je de afgelopen Fashion Revolution Week gemist? Deze vond plaats van 19 t/m 25 april 2021. De artikelen uit die week lees je hier terug:
Fashion Revolution Week: Fair Wear in beeld
Eerlijke outfitkeuze voor hem
Must-reads over duurzame mode
Coronaproof kleding ruilen
Innovaties in de mode-industrie

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie