Coronaproof kleding ruilen

The Optimist 22 apr 2021 Samenleving

Tijdens de pandemie werd in Amsterdam een zogenaamde kettingkledingruil opgezet. Wat begon met drie tassen vol kleding die werden doorgegeven in de hoofdstad, is inmiddels aan het uitgroeien tot een nieuwe rage.

Niets zo duurzaam als de kleding gebruiken die je reeds bezit. En als je je oude kloffie toch echt zat bent, is kledingruil een goede optie. Maar hoe doe je dat tijdens de lockdown? De Amsterdamse Nicon Glerum bedacht hierop de Ketting Kledingruil, waarbij je tweedehands kleding kunt ruilen via een tas die van huis naar huis gaat.

Sneeuwbaleffect
Het concept werkt goed om sociale contacten in stand te houden in tijden van sociale isolatie. Bovendien is het duurzaam, want de kledingruil zorgt ervoor dat er minder kleding tussen het textielafval belandt. Dit is een van de grootste vervuilers samen met de kledingindustrie.
De kledingruil-ketting is niet onopgemerkt gebleven: inmiddels zijn er in meer dan zestig steden in Nederland ruiltassen in omloop.

De ruilcyclus
De kledingruil begint bij de initiatiefnemers van een bepaalde stad of dorp. Een tas met tweedehandskleding blijft bij elke pitstop maximaal drie dagen staan, zodat de ontvanger de tijd heeft om te passen en de tas eventueel aan te vullen met eigen kleding. Daarna dient diegene de tas bij de volgende op de lijst te brengen. Na een paar weken komt de tas terug bij het startpunt met een nieuwe lading tweedehands kleding.

Meedoen? De Facebookgroep Ketting Kledingruil brengt geïnteresseerden bij elkaar. Er gaan door heel het land nu ongeveer 85 tassen rond.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Coronaproof kleding ruilen”

  1. Vervuiling door kleding- en textielafval??
    Het is u kennelijk bij uw inventarisatie en voorstudie niet duidelijk geworden dat – reeds lang vóór de tweede wereldoorlog, “afvaltextiel” (lompen) en oude kleding op grote schaal verzameld werd om, na sortering, ontsmetting en verwerking/vermaling verhandeld te worden als grondstof voor vermenging bij productie van textielgarens en daarna – met name ook in de wollenstoffen industrie als volwaardig product te worden gebruikt bij weven van nieuwe garens en stoffen.

  2. Goed om te weten dat het vorige generaties ook al bezighield! Nu zaak om het op een zo groot mogelijke schaal door te voeren.

Geef een reactie