Goedkoop en gezond eten lukt je met deze 5 tips

The Optimist 22 dec 2017 Gezondheid

Wanneer je op je uitgaven probeert te letten, lijkt het misschien dat gezonde producten duurder zijn dan minder gezonde producten. Er wordt dan ook vaak gezegd dat gezond eten duurder is dan minder gezond eten. Toch blijkt dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Je kunt namelijk prima voor een laag bedrag gezond eten.

Wanneer we naar de bekende fastfoodketens gaan, zijn we vaak een stuk meer geld kwijt dan wanneer je naar de supermarkt of markt gaat om daar je inkopen te doen. Wel kun je op een paar dingen letten om het nog goedkoper te maken.

Kijk naar aanbiedingen

Check voordat je boodschappen gaat doen welke aanbiedingen de winkel heeft waar je naartoe gaat. Welke soorten groenten en fruit zijn voordelig? Is de courgette duur dit keer, dan kun je misschien een keertje kiezen voor een pompoen (waar je langer mee doet en meer van kunt eten) of paprika’s. Ook kun je bijvoorbeeld een krop sla kopen in plaats van een kant-en-klaar zakje sla. Een krop sla is niet alleen voordeliger, maar blijft ook langer vers. Hetzelfde geldt voor andere soorten voorgesneden groenten en fruit. Door het onbewerkte product te kopen, bespaar je een hoop geld.

Maak een boodschappenlijstje

Heb je alle aanbiedingen doorzocht? Dan is het tijd om je boodschappenlijstje maken. Om effectief de supermarkt door te gaan kun je het lijstje op productgroep sorteren. Wil je nog een stapje verder gaan, dan kun je er voor kiezen om eerst de houdbare producten in je wagentje te doen en als laatste de producten die kunnen bederven en diepvriesproducten. Haal vervolgens alleen wat op je lijstje staat, zo haal je geen dingen in huis die je eigenlijk niet nodig hebt en uiteindelijk blijven liggen.

Ga naar de markt of toko

Op de markt of in de toko verkopen ze vaak groenten en fruit voor een leuker prijsje dan in de supermarkt. Ook kan je hier producten tegenkomen die je misschien nog niet eerder hebt gezien. Het is dan ook erg leuk om af en toe een voor jou onbekend product mee te nemen en dit te bereiden.

Koop grootverpakkingen

Ook kan het schelen wanneer je grootverpakkingen koopt. Koop bijvoorbeeld een zak van een paar kilo rijst in plaats van een pakje met maar een paar honderd gram. Het is een stuk voordeliger en daarnaast is een product als rijst erg lang houdbaar. Ook kun je voor weinig geld een grote zak appels en aardappels kopen. Bewaar de producten op de juiste manier om ze langer houdbaar te houden of maak bijvoorbeeld appelmoes van de appels en puree van de aardappels.

Vervang vis en vlees

Vlees kan wat duurder zijn, maar wist je dat je dit prima voor andere, goedkopere producten kunt vervangen. Kies bijvoorbeeld een keer voor peulvruchten in plaats van een stukje vlees, niet alleen goedkoper, maar ook erg lekker, gezond en een prima bron van eiwitten.

Gezond eten hoeft dus echt niet duur te zijn. Het is vaak een stuk goedkoper dan de pakken koekjes, pizza’s en andere kant-en-klaarmaaltijden die gegeten worden en bovenal een stuk gezonder voor je lichaam en geest.

Ook in de Daily van vandaag:
In de nieuwe The Optimist lees je alles over bewust eten
Deze minuscule organismen kunnen beschermen tegen hoge bloeddruk

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Goedkoop en gezond eten lukt je met deze 5 tips”

  1. * Koop zoveel mogelijk via de specialist; groenteman, slager, de kwaliteit is bijna altijd beter en de prijs vaak lager dan bij de super

    * Koop volgens de aanbiedingen; anders betaal je de ene week extra voor een artikel dat de vorige week stukken goedkoper was.

    * Vergelijk aanbiedingen en houd schapprijzen in de gaten; soms zijn aanbiedingen in de ene super duurder dan de schapprijzen in de andere super (ervaringsfeit!)

    * Eet volgens het seizoen; dan is het aanbod het grootst, de kwaliteit het hoogst en de prijzen het laagst

    * Koop zoveel mogelijk verse, onbehandelde, onverpakte producten; voor alles dat aan het product gedaan wordt zul je moeten betalen

    * Blik- en diepvriesgroente is nauwelijks van mindere kwaliteit dan vers; als het reclame is koop er 2 of méér

    * Leg een voorraadje aan, vooral als het een aanbieding is; dan ben je nooit gedwóngen om naar de winkel te gaan en zit je nooit zonder als de winkels al dicht zijn

    * Laat je niet gek maken door de datums op de producten; die zijn bijna altijd ‘Best before’ in plaats van ‘Uiterste datum voor gebruik’

    * Let altijd op de afgeprijsde artikelen; vooral de versproducten. De minimum-houdbaarheidsdatum is dan nog lang niet verstreken, dus als je het dezelfde of volgende dag gebruikt is het nog van uitstekende kwaliteit. Beste momenten daarvoor zijn uiteraard vaak de vrijdag en zaterdag(-avond).

    * Kip, gehakt en ‘roerbakgroenten’ zijn de kwetsbare producten die vaak en snel worden afgeprijsd en die eenvoudig zijn te combineren tot een maaltijd

    * Eet meer volvliesrijst en gedroogde pasta; die zijn gezond, lang houdbaar en laten zich makkelijk combineren met vers-producten

    * Werk bij 1-pansmaaltijden zoveel mogelijk ‘portiegewijs’; porties van elke 400-500 gram afgepast in een diepvriesbakje in de vriezer; daarna elke ingevroren plak gedateerd in een diepvrieszakje. Doe hetzelfde met restanten van een niet-1pans-maaltijd.

    Vanavond eet ik dus Chili con Carne met rijst :
    – blik chili; had ik in voorraad; datum is verstreken, maar geeft dus niets
    – 2 zakken á 300 gram Mexicaanse roerbakgroente; elk 35% afgeprijsd, gisteren gekocht
    – uien, verse knoflook, olijfolie, specerijen; altijd in huis
    – Surinaamse rijst; 3kg zak altijd in huis

    Dat levert ongeveer 8 éénmaals-porties op; daarvan gaan er dus 7 in de diepvries voor een andere keer.
    Elke portie kost plm. €0,50 aan ingrediënten
    ’s Avonds uit de diepvries in de ijskast, de volgende avond 3 minuten in de magnetron.
    Kláár!

Geef een reactie