Deze minuscule organismen kunnen beschermen tegen hoge bloeddruk

The Optimist 22 dec 2017 Gezondheid

Eén op de vier mensen in het Westen heeft een te hoge bloeddruk. Het is bekend dat een zoutrijk dieet kan leiden tot cardiovasculaire aandoeningen als een hoge bloeddruk. Recent onderzoek wijst uit dat onze darmflora een grote rol speelt bij een zoutrijk dieet en een hoge bloeddruk.

Zo kunnen bepaalde stammen van darmbacteriën ervoor zorgen dat een zoutrijk dieet niet langer ontstekingsreacties opwekt die samenhangen met een hoge bloeddruk. Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) ontdekte in samenwerking met onderzoekers in Duitsland dat een zoutrijk dieet bij zowel muizen als mensen zorgt voor afname van bepaalde soorten gunstige darmbacteriën. Door de afname van deze bacteriën neemt het aantal ontstekingsbevorderende cellen genaamd Th-17-cellen toe. En het zijn juist deze immuuncellen die in verband worden gebracht met een hoge bloeddruk.

Probiotica voor balans

Tijdens het onderzoek werden muizen twee weken lang gevoerd met voer dat vier procent natriumchloride bevatte. Een normaal muizendieet bevat 0,5 procent zout. De onderzoekers constateerden dat het zoutrijke dieet leidde tot een afname van de bacterie Lactobacillus murinus. De muizen hadden grotere hoeveelheden Th-17-cellen en een verhoogde bloeddruk. Toen de muizen met de hoge bloeddruk een probioticum kregen met daarin Lactobacillus murinus ging het aantal Th-17-cellen omlaag en nam de hoge bloeddruk af.

Een studie met twaalf mensen wees uit dat een toevoeging aan het dieet van zes milligram natriumchloride per dag, voor twee weken lang, ook leidde tot een afname van Lactobacillen en een gestegen bloeddruk en Th-17-cellen. Toen de deelnemers eerst een week lang een probioticum kregen voordat zij begonnen aan het zoutrijke dieet, bleven het niveau van de darmbacteriën en de bloeddruk normaal.

Het is nog niet duidelijk hoe de Th-17-cellen bijdragen aan het ontstaan van een hoge bloeddruk. Daarbij is er nog niet genoeg kennis van andere nadelige effecten van een zoutrijk dieet. De onderzoekers waarschuwen dan ook om niet zomaar een zoutrijk dieet te volgen en daarbij probioticum te nemen. ‘Ik denk zeker dat er een belofte schuilt in de ontwikkeling van probiotica die ingezet kunnen worden om misschien een paar van de effecten van een zoutrijk dieet op te lossen, maar mensen moeten niet denken dat ze nu fast food kunnen gaan eten en dan even wat probiotica kunnen slikken en dat het dan wel goed zit’, meldt Eric Alm, hoogleraar en directeur van het Center for Microbiome Informatics and Therapeutics bij MIT.

Ook in de Daily van vandaag:
In de nieuwe The Optimist lees je alles over bewust eten
Goedkoop en gezond eten lukt je met deze 5 tips

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie