Dit mag niet ontbreken voor een optimale nachtrust

The Optimist 14 dec 2017 Gezondheid

Gemiddeld brengt je als mens aardig wat uren slapend door. Zoveel zelfs dat je in een mensenleven gemiddeld 26 jaar slaapt. Wanneer je slaapt spelen zich allerlei belangrijke processen in ons lichaam af. Je brein is heel actief terwijl je slaapt. Beschadigde cellen worden hersteld, afvalstoffen worden weggespoeld en nieuwe informatie die je gedurende de dag hebt gekregen wordt verwerkt. Voor een optimale nachtrust mag er één ding echt niet ontbreken.

Slaapproblemen leiden tot leerproblemen

Eén op de tien Nederlanders heeft last van slaapproblemen. De één heeft moeite met inslapen, de ander weer met doorslapen en weer een ander is altijd vroeg wakker. Totaal worden meer dan 80 verschillende soorten slaapstoornissen onderscheiden. Door deze slaapproblemen kunnen allerlei klachten komen, zoals een verminderd vermogen om te leren. Bij kinderen lijkt dit slaaptekort geen effect te hebben op het geheugen en het leervermogen, bij volwassenen echter wel. Kinderen merken vooral klachten op het gebied van plannen, gedrag en het uitvoeren van meerdere taken tegelijkertijd.

De leeftijd verschuift en je bioritme ook

Door een hormonale oorzaak verschuift het bioritme bij adolescenten naar één uur later. Bij jongeren kan dit voor een probleem zorgen op sociaal-maatschappelijk vlak omdat ze vroeg op moeten staan voor school. Het is daarom handig, wanneer je moeite hebt met opstaan, om fel licht met een blauw spectrum te gebruiken. Lang doorslapen is geen oplossing omdat de biologische klok hierdoor nog meer verschuift. En het is erg lastig om deze klok weer terug te laten schuiven.

Dit mag niet ontbreken tijdens je nachtrust

Een goede slaaphygiëne is van belang voor een goede nachtrust. Met slaaphygiëne worden iemands gewoonten en omstandigheden bedoeld voordat deze persoon gaat slapen of tijdens het slapen. Naast fel licht en niet te lang doorslapen, helpt het om overdag te bewegen en niet vlak voor het slapengaan. Sporten vlak voordat je wilt slapen zorgt er namelijk voor dat je lichaam in waakstand komt. Ook dit kan weer het bioritme verstoren, waardoor het lastiger is om vroeg op te staan. Wel is het belangrijk om te sporten, maar dan in de ochtend of overdag. Zorg daarnaast voor een goed matras en voldoende ventilatie en eet geen zware maaltijden voor het slapengaan.

Ook in de Daily van vandaag:
Groot-Brittannië gaat onnodige voedselverspilling tegen met behulp van deze labels
Op deze manier kan de screening op darmkanker verbeterd worden

Bron: Universiteit Leiden
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Dit mag niet ontbreken voor een optimale nachtrust”

  1. Wat ik slechte slapers kan aanraden omdat het mij goed heeft geholpen: 1) magnesium slikken, en vooral 2) een wandelingetje in de morgen. Belangrijk: als je een bril draagt moet je die tijdens de wandeling afzetten! Het UV-licht kan dan je ogen bereiken, wat goed is voor de melatonineproductie later op de dag. Bij zonnig weer is 20 minuten al genoeg, en het is dan goed om een tijdje tegen de zon in te lopen (maar natuurlijk niet recht in de zon kijken).

  2. Beste meneer Adriaanse,

    Magnesium helpt inderdaad om beter te slapen! En wat een goede tip om de bril af te zetten tijdens een wandeling.
    Bedankt voor de mooie aanvullingen!

    – The Optimist

Geef een reactie