Stel jezelf deze 3 vragen voordat je iemand bekritiseert

The Optimist 20 nov 2017 Samenleving

Er is niets mis met een kritische blik. Maar we kijken meestal ook met een kritische blik naar de mensen om ons heen. Met regelmaat beoordelen we anderen op hun gedrag of verschijning. De meesten van ons houden deze beoordelende gedachten voor zichzelf, maar er zijn ook mensen die hun oordeel niet voor zichzelf houden. Hoor je bij deze laatste groep? Dan hebben wij nieuws voor je: jouw kritiek maakt dingen alleen maar erger en het is ook nog eens hypocriet. Natuurlijk willen we dat je ook nog iets leert van deze Daily, daarom hebben we drie vragen die je jezelf kunt stellen zodat je snapt waar jouw kritiek vandaan komt en je ermee aan de slag kunt gaan.

De do’s en dont’s van kritiek geven

Wanneer we elkaar kritiek geven leren we vaak op school al dat je deze kritiek dan het beste opbouwend kan maken. Want wat heeft de ontvanger er anders aan? Het is echter wijs om het geven van opbouwende kritiek te beperken tot de werkvloer. De meeste psychologen raden dan ook af om vrienden en familie te bekritiseren. Uit onderzoek blijkt dat kritiek schade richt aan vertrouwen en liefde. John Gottman, psycholoog, observeerde getrouwde stellen en noemt kritiek één van de vier factoren welke met een zekerheid van 80 procent een scheiding kan voorspellen. De andere drie factoren zijn minachting, een defensieve houding en tegenwerken. Volgens psycholoog Daniel Goleman zien onze hersenen kritiek als bedreiging voor onze overlevingskansen en activeert het onze vecht-of-vluchtreactie. Wanneer je goed bedoeld advies geeft wat eigenlijk kant en klare kritiek is, is het dus aannemelijk dat je partner of familielid er hard tegen in gaat of liever een stapje bij je vandaan doet.

Drie vragen voordat je iemand bekritiseert

Opborrelend kritiek vertelt ons meer over onszelf dan over een ander. Wanneer je bijvoorbeeld denkt dat je broer zijn leven verspilt omdat hij geen serieuze baan heeft, zegt dit waarschijnlijk meer over je eigen baan waar je geen plezier in kunt vinden. De enige persoon die je kunt veranderen ben jij zelf. Iedere keer dat we een oordeel vellen geven we onszelf de mogelijkheid om het gebied te identificeren waar we voor onszelf verandering in willen brengen. Om kritiek van buiten naar binnen te keren zijn er de volgende drie vragen als hulpmiddel:

1. Hoe maak ik me schuldig aan wat ik bekritiseer?

Je bent precies zoals je een ander ziet. Wanneer je bijvoorbeeld kritiek hebt op ouders die hun gillende kleuter niet onder controle hebben, is het waarschijnlijk je eigen innerlijke kleuter die zou willen dat iedereen zich gedraagt hoe jij wil. Wanneer je je eigen gebreken opspoort, zul je merken dat kritiek over anderen plaats zal maken voor empathie. In het geval van de gillende kleuter voel je hoe lastig het is om om te gaan met een gefrustreerd kind.

2. Wat is mijn probleem nu eigenlijk?

De volgende vraag die je jezelf kunt stellen geeft je antwoord op waar je frustratie of probleem nu eigenlijk vandaan komt. Vind je het lastig om een vriend aan te horen die vertelt hoe oncomfortabel zijn leven is nu hij zijn enkel heeft gekneust en heb je liever dat hij zijn mond houdt? Dan kan dit iets zeggen over dat anderen jouw pijn in het verleden niet serieus hebben genomen.

3. Hoe kan ik mezelf begrijpen?

Wanneer je weet wat het onderliggende problem is van jouw kritiek rest ons alleen nog maar dat we onze gevoelens toelaten. Geef aan jezelf toe dat je lijdt onder je problem en accepteer het gevoel. Deze compassie en acceptatie van jezelf zorgt ervoor dat je in de toekomst minder hard bent voor jezelf en voor anderen.

Het benaderen van kritiek vanuit deze drie vragen zorgt ervoor dat we onszelf begrijpen, zachter worden en meer compassie krijgen. Wanneer iemand je frustreert kunnen we onszelf toestemming geven om onze frustratie los te koppelen. Natuurlijk zijn er ook extreme gevallen waarbij je na de drie vragen gemakkelijker de keuze kunt nemen om afstand te nemen van de persoon in kwestie.

Ook in de Daily van vandaag:
Ben je veganist? Dan mag je deze stad niet missen!
Deze kracht kan mogelijk de halve wereld van elektriciteit voorzien

Bron: Oprah.com
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Stel jezelf deze 3 vragen voordat je iemand bekritiseert”

Geef een reactie