The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Schrijfster en leefstijlcoach Nannet van der Ham start een serie podcasts. Als aanloopje rondt ze haar vierdelige Reset Jezelf-serie af met een luistermeditatie en een gedicht. Vervolgens gaat zij aan de slag met de thema’s uit de komende magazines van The Optimist. Op de planning staat: hoe breek je om te bouwen en hoe zorg je dat je vrij wordt. Luister mee!
DOOR: NANNET VAN DER HAM
Lees onder de podcast mee
Op 24 juni gaven we het startsein voor vier weken heerlijk resetten. Het was het ideale seizoen om te unpluggen en unloaden. In juli hebben we onszelf leeggehaald. De schijf geleegd, de beelden gewist en ongewenste berichten (spam) weggegooid. Eind augustus zijn we begonnen met onze upload, voorzichtig en met beleid en eind september hebben we het belang geleerd van wéten waar je naartoe wilt gaan, al zou dat zijn: ‘Zoals mijn leven nu gaat, mag het nog wel veertig jaren voortduren.’ Deze vierdelige Reset-serie sluiten we nu af met een meditatie die als metafoor kan dienen voor jouw leven op dit moment.
En nu is het najaar. Een voortreffelijk Reset seizoen.
De herfst laat de schoonheid van loslaten zien.
De dwarrelende blaadjes laten ons zien hoe het is om los te laten. Zachtjes landen zij op de grond, vast en zeker verbaasd dat het vrijmaken van vastigheid niet zo’n pijn doet als ze misschien hadden verwacht.
Moet je je voorstellen dat een herfstblad niet zou willen loslaten. Dat het bang zou zijn voor de val. Hoe onnatuurlijk zou dat zijn. Het zou een enorme krachtinspanning kosten, enorm veel energie vergen en dan nog… zou het blad niet aan de boom vast kunnen blijven zitten. Een herfststorm zou het blad meevoeren en het dwarrelend laten neerkomen.
Wat een metafoor voor ons dagelijks leven. Probeer jij krampachtig vast te houden aan iets dat niet meegeeft? Ben jij bang voor de val? Onthoud maar dat, als er krachten aan het werk zijn die sterker zijn dan jijzelf (de herfststorm, bijvoorbeeld), dat je je energie verspilt en je uiteindelijk toch meegevoerd wordt, of je nu wilt of niet.
En daar ga je dan. De lucht door. Of het water in. Het enige wat je nu kunt doen, is je laten meevoeren. En tot je verrassing kost dat geen energie. Word je gedragen door de wind of door het water en kun je zelfs ontspannen.
En land je uiteindelijk ergens, want dat gebeurt altijd. Misschien bovenop een berg bladeren die jouw pad hebben verstopt, zodat je je eigen weg moet zoeken. Of spoel je aan op een door de wind schoon en leeggespoeld strand waar jij als eerste je voetstappen kunt zetten.
Men zegt wel dat je ofwel door angst ofwel door liefde wordt geleid bij het maken van keuzes; waar laat jij je door leiden bij je keuze om los te laten?
Niemand verwoordde mooier wat loslaten is dan de schrijver van het volgende gedicht:
Loslaten betekent niet dat het me niet meer uitmaakt
Het betekent dat ik het niet voor iemand anders kan doen
Het betekent niet dat ik ‘m smeer
Het is het besef dat ik een ander niet kan beheersen
Loslaten is niet het onmogelijk maken
Maar het toestaan om te leren van de menselijke consequenties
Loslaten is de machteloosheid toegeven
Wat betekent dat ik het resultaat niet in de hand heb
Loslaten is niet proberen om een ander te veranderen of de schuld te geven
Het is jezelf zo goed mogelijk maken
Loslaten is niet zorgen voor
Maar geven om
Loslaten is niet even regelen
Maar ondersteunend zijn
Loslaten is niet oordelen
Maar de ander toestaan mens te zijn
Loslaten is niet het middelpunt zijn en alles beheersen
Maar het anderen mogelijk maken hun eigen lot te bepalen
Loslaten is niet anderen tegen zichzelf beschermen
Het is de ander toestaan de werkelijkheid onder ogen te zien
Loslaten is niet ontkennen maar accepteren
Loslaten is niet alles naar mijn hand zetten
Maar elke dag nemen zoals die komt en er mezelf gelukkig mee prijzen
Loslaten is niet kritiek leveren op anderen of hun leven voor hen te leiden
Maar proberen te worden wat ik droom te zijn
Loslaten is niet spijt hebben van het verleden
Maar het groeien in het nu
Loslaten is minder vrezen en meer liefhebben.
(Dit gedicht wordt vaak toegeschreven aan Nelson Mandela, maar de auteur is onbekend)
Om een succesvolle reset te maken én te behouden, moet je kunnen loslaten. Als je dit vanuit liefde kunt doen in plaats van uit angst, is je nieuwe start zeker geslaagd.
Nannet van der Ham helpt mensen om hun kracht, richting en levenslust te (her)vinden. Haar credo is Power – Purpose – Pleasure. Ze stimuleert anderen middels haar boeken, waaronder de tijdloze Lichter Leven kalender en het geven van cursussen en retreats. Haar gereedschappen zijn haar expertises. Ze is pilatesinstructeur, reikitherapeute, mannenfluisteraar, coach en RAKtivist. Klanten noemen haar ook wel ‘de feel good coach’ vanwege haar lichte aanpak: ‘een lichter hoofd, een lichter lijf, een lichter leven’. www.nannet.net
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Alles begrijpen is alles vergeven en ik begrijp dat we niet alles begrijpen. Einde van boosheid naar anderen… R.B.
Prachtig Nannet! Ik zou wel dat ook wel in het Engels willen zien en ook het gedicht om hier in UK te delen. Het zou velen kunnen helpen! XX