Lichter Leven Tip #14: een lichter hoofd, een lichter lijf, een lichter leven

The Optimist 24 jun 2019 Zingeving

De afgelopen drie maanden gaf schrijfster en coach Nannet van der Ham iedere week een lichter leven tip om de maandag zonnig tegemoet te treden. Vandaag haar laatste tip: een lichter hoofd, een lichter lijf, een lichter leven!

DOOR: NANNET VAN DER HAM

Het is al bijna tien jaar geleden dat mijn Tijdloze lichter leven kalender uitkwam.

Nog steeds is hij te koop en inmiddels ook als ekalender. De term lichter leven was destijds natuurlijk niet te patenteren en inmiddels wordt hij ook door veel andere coaches en auteurs gebruikt om een leven aan te geven zonder donkerte of zwaarte; zonder zwaarheid.

Maar het is niet de waarheid dat een 100% licht leven bestaat. Zware dingen gebeuren altijd, of we dat nu willen of niet. En ze zijn ergens goed voor, want zonder donkerte geen licht; zonder zwaarte geen lichtheid. Mijn ‘lichter leven’ credo heeft er eigenlijk nog twee motto’s vóór:

Een lichter hoofd, een lichter lijf, een lichter leven.

Met andere woorden: krijg eerst dat lichtere hoofd, zorg dan voor een lichter lijf en als je beide op orde hebt kun je spreken van een lichter leven. Jaren later schreef ik over dit proces een boek dat ik RESET JEZELF! heb genoemd. We resetten tegenwoordig dagelijks van alles: onze computerinstellingen, onze televisiezenders, we halen overbodige apps van onze smartphone en schonen onze overvolle foto- en videobibliotheek op.

Resetten is heerlijk verlichtend. Teruggaan naar je fabrieksinstelling is zo lekker leeg en luchtig! Er is ruimte voor nieuwe gevoelens, nieuwe gedachten, activiteiten en mensen en daar krijg je vaak een berg energie van.

Maar hoe pak je dat aan, zonder nou meteen je baan op te zeggen, je huis te verlaten of je relatie te beëindigen? Ik ga daar deze zomer in een paar artikelen dieper op in: Lichter Leven Summer School Terug naar je fabrieksinstellingen, reset jezelf met regelmaat.

De laatste lichter leven tip van vandaag is de introductie voor deze Lichter Leven Summer School:

Houd vanaf nu bij waar en wanneer en met wie je een fijn gevoel hebt en waar, wanneer en met wie niet. Noteer dat ergens waar voor jou handig is. Waar je blij van wordt en niet waar je verdrietig van wordt. Meer smileys en minder saddies dus voor een lichter hoofd, lichter lijf, lichter leven.

Tot in de zomer!

Nannet van der Ham – lichter leven

Nannet van der Ham helpt mensen om hun kracht, richting en levenslust te (her)vinden. Haar credo is Power – Purpose – Pleasure. Ze stimuleert anderen middels haar boeken, waaronder de tijdloze Lichter Leven kalender en het geven van cursussen en retreats. Haar gereedschappen zijn haar expertises. Ze is pilatesinstructeur, reikitherapeute, mannenfluisteraar, coach en RAKtivist. Klanten noemen haar ook wel ‘de feel good coach’ vanwege haar lichte aanpak: ‘een lichter hoofd, een lichter lijf, een lichter leven’. www.nannet.net

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie