Mooi en betaalbaar eten tijdens de feestdagen

The Optimist 24 dec 2021 Gezondheid

Zijn de feestdagen eigenlijk wel een feestje voor jouw lichaam? Met vijf tips helpt orthomoleculair therapeut Rineke Dijkinga je op weg om voortaan van ieder gerecht een duurzaam, lekker en gezond feestje te maken.

DOOR: RINEKE DIJKINGA

Gezond en duurzaam voedsel wordt als duur beschouwd. Kant-en-klaar industrieel eten is bij het afrekenen aan de kassa inderdaad veel goedkoper. We rekenen daar immers niet de ‘lange-termijn-kosten’ af wat betreft onze gezondheid of die van de aarde. Vaak hoor ik mensen dan zeggen: ‘Ik ga nu de bloemetjes buiten zetten, maar na de feestdagen ga ik het écht gezonder doen.’ Waarom niet direct duurzaam, lekker en gezond?

5 tips voor een (h)eerlijk feestmaal

Lees mijn vijf tips hoe je er betaalbare (h)eerlijke feestjes van maakt: of je nu een kerstdiner op tafel wilt toveren, gezonde borrelhapjes aan je gasten wilt serveren of gewoon elke dag lekker en gezond wilt eten.

1. Kook met het seizoen
Niets duurder dan sperziebonen of trostomaten met de kerst. Koop vollegronds groenten uit Nederland zoals spruiten, kolen of bewaargroenten als pompoen, ui, zoete aardappel etc. Maak daar overheerlijke gerechten mee. Door de specerijen erin kun je zelfs met de meest alledaagse groenten als wortelen, ui, spruiten, rode kool of rode bieten een exotisch, heerlijk en goedkoop kerstmaal op tafel toveren: zie het recept (kijk bij variant) van de overheerlijke en oogstrelende rode kool/rode bieten quiche.

2. Start met een voedzame soep bij de lunch of het diner
Je hebt dan simpelweg veel minder eten nodig als hoofdgerecht of toetje. Wat denk je van deze super smakelijke en zeer eenvoudig te maken soep? Ik maak deze pittige zoete aardappelsoep altijd met zoete aardappelen of pompoen van Nederlandse bodem. En wedden dat je gasten je om het recept vragen?

3. Serveer een gezonde salade
Bij menig (kerst)diner wordt een salade geserveerd. Maar zeker voorverpakte sla, is best duur in de winter. Maak daarom een cole-slaw of deze overheerlijke selleriesalade. Super goedkoop, lekker fris en supergezond. En zo hebben je darmbacteriën ook een heerlijk feestmaal, zeker als je er een pickle van maakt. Het basisrecept van een pickle is altijd: 2 procent zout op de hoeveelheid groenten. Daarna kun je het, helemaal passend bij je maaltijd, verder op smaak brengen.

4. Bereid maaltijden in de crockpot
De voordelen hiervan zijn: je creëert nauwelijks AGEs, vrije radicalen die in menig feestmaal veelvuldig voorkomen. Veel mensen kiezen nog steeds voor kiloknallers met feestjes. Maar waarom niet voor duurzaam vlees van dieren die hebben losgelopen en hun leeftijd hebben bereikt? Bijvoorbeeld een legkip die zijn hele leven heeft losgelopen. Dat is zoveel gezonder voor het dier zelf geweest en voor jouw gezondheid. En die oude legkip kost bijna niets. Ik hoor je denken: taai! Meestal is dat ook zo, maar bereid hem eens in de crockpot en voeg de laatste 2 uur een scheutje azijn toe.

Een crockpot kost daarbij veel minder stroom dan een stoofschotel een paar uur in de oven laten garen. Het is super smakelijk door de langzame bereidingstijd. Bovendien blijven voedingsstoffen beter bewaard.

5. Ga voor duurzaam, gezond en goedkoop na de kerstdagen
Is het op het gebied van voeding toch niet helemaal optimaal verlopen tijdens de kerstdagen? Ga dan de dagen erna lekker duurzaam, gezond en goedkoop doen. Ga nuchter bewegen, ontbijt minimaal of niet en lunch met een heerlijke groene, chlorofylrijke spinaziesoep om even je zuurbase-balans weer in goede banen te leiden.
De ‘januari blues’ kunnen ook met een darmdisbalans te maken hebben (die dan ook weer kan bijdragen aan verzuring van je lichaam). Per slot van rekening zijn de meeste feesthapjes niet echt feestjes voor je darmen. Ook dan kan chlorofyl een bijdrage leveren om ‘orde op zaken’ te stellen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Rineke Dijkinga. Op haar website lees je nog meer tips voor een mooie en betaalbare (feest)maaltijd. Ook schreef zij het artikel Recept voor gezonde hersenen uit The Optimist no. 195. Dit artikel lees je de komende weken gratis online.

Foto Rineke Dijkinga: Gijs Versteeg
Foto quiche: Normafotografia

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie