De heerlijke nieuwe wereld

Tijn Touber 027 juli / augustus 1999 Actualiteit
Boekbespreking. Tijn Touber | 27 juli/augustus 1999 issue Als er één boek op de klassiekerplank thuishoort, dan is het wel het profetische Brave New World van Aldous Huxley, net in een nieuwe Nederlandse vertaling verschenen. Ook bij herlezing blijft het fascinerend hoezeer Huxley de moderne technologische en psychologische ontwikkelingen heeft kunnen voorspellen. In het jaar 632 na Ford heeft de wereld zijn utopia bereikt: een perfect uitgebalanceerde maatschappij waarin universeel geluk voor iedereen bereikbaar is. Of je nu een alfa, beta, gamma, delta of tot de laagste epsilon klasse behoort, de psychedelische \'feel good drug\' soma maakt alles draaglijk. In plaats van kunst zijn er nu voel-films - echter dan echte voel-films die ieder orgaan tot het uiterste stimuleren - en geurorgels. Iedereen is geprogrammeerd blij te zijn met zijn rol en wie zich onverhoopt toch wat depressief mocht voelen, gaat gewoon op soma-vakantie. In deze wereld van gemeenschappelijkheid, gelijkheid en stabiliteit, stapt John de Wilde binnen. John is opgegroeid in een reservaat voor wilden. Hij heeft - heel ongebruikelijk in deze reageerbuismaatschappij - nog een biologische moeder waar hij - nog ongebruikelijker - van houdt en aan gehecht is. John is al snel een curiositeit, een beroemdheid en een speeltje

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

2 reacties op “De heerlijke nieuwe wereld”

  1. Lees aub uw artikel na voor u het post. Comma’s vergeten en typfouten over het hoofd gezien, betaal ik hiervoor ?

  2. Beste Martijn,
    Bedankt voor uw kritische opmerking m.b.t. de publicatie uit 1999. We hopen stellig dat dergelijke fouten inderdaad niet (meer) voorkomen. Mocht u onvoorzien toch iets treffen, mag u altijd mailen naar de redactie@theoptimist.nl.
    Met vriendelijke groeten,
    De redactie van The Optimist

Geef een reactie