Zuid-Afrika scherpt klimaatdoelen aan

The Optimist 19 okt 2021 Natuur & Milieu

Zuid-Afrika scherpt zijn klimaatdoelstellingen tegen 2030 aan met dertig procent. Hiermee volgt de regering het advies van de eigen klimaatcommissie en speelt ze in op de dalende kosten van hernieuwbare energie.

Zuid-Afrika is de grootste uitstoter van het continent. De inwoners zijn voor negentig procent van de elektriciteitsproductie afhankelijk van steenkool. Als gevolg is de CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking hoog. Het nieuwe klimaatplan verlaagt het emissieplafond voor 2030 van 614 naar 420 miljoen ton CO2. Deze vermindering is grotendeels te danken aan de daling in kosten voor hernieuwbare energie. 

Stap voorwaarts

Zowel campagnevoerders als beleidsmakers noemen de nieuwe klimaatdoelstelling een grote stap voorwaarts. De regering laat hiermee blijken dat ze het speciale rapport van het wetenschappelijk VN-klimaatpanel serieus neemt. Toch waarschuwen klimaatactivisten dat het nieuwe doel nog niet strookt met de wereldwijde doelstelling om de opwarming van de aarde onder de anderhalve graad Celsius te houden.

Overal ter wereld zetten mensen zich in om klimaatverandering tegen te gaan. Ook in Nederland worden de klimaatdoelstellingen van de regering betwist. Zo zijn er diverse jongeren- en duurzaamheidsorganisaties die breken met het huidige klimaatbeleid. Volgens hen moet de overheid constant crisisbeleid voeren. Lees hierover meer in deze daily.

Bron: Mo
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie