Jongerenbewegingen breken met het huidige klimaatbeleid

The Optimist 7 okt 2021 Natuur & Milieu

Twaalf jongeren- en duurzaamheidsorganisaties breken met het huidige klimaatbeleid en pleiten voor de ‘Nederlandse Klimaatmissie’. Volgens dit manifest moet de overheid constant crisisbeleid voeren om te zorgen dat de Nederlandse economie over tien jaar klimaatneutraal is. Hiervoor moet een Out Break Management Team over klimaataanpak komen die de overheid structureel adviseert.

Radicale omslag

Zowel milieuorganisaties van jongeren als politieke jongerenorganisaties tekenden het manifest Nederlandse Klimaatmissie. Bijvoorbeeld ChristenUnie, D66, PvdA, Groenlinks en PvdD en DENK. Hiermee eisen zij een radicale omslag in het klimaatbeleid. De doelstelling is om niet pas in 2050 klimaatneutraal te zijn, maar al over tien jaar. Net zoals bij de aanpak van de coronapandemie moet de overheid de komende jaren voortdurend crisisbeleid voeren.

Crisisadviezen

De zogeheten ‘Klimaatmissie’ moet hierbij een centrale rol in de klimaataanpak krijgen. Deze missie gaat, net zoals het OMT in de bestrijding van de coronapandemie, politieke crisisadviezen geven. Ook zou deze instantie verantwoordelijk zijn voor de circa 20 miljard euro aan noodzakelijke investeringen in duurzame transitieprojecten.

Online petitie

De plannen zijn in samenwerking met milieuorganisatie Urgenda uitgewerkt. De Nederlandse Klimaatmissie wil door een online petitie zoveel mogelijk handtekeningen ophalen om het plan aan het kabinet voor te kunnen stellen.

Wil je zelf ook je steentje bijdragen aan een beter klimaat? In dit artikel van Dirk Krijgsman lees je hoe je de planeet redt door te kiezen wat je eet.

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie