Zorg met deze tips voor meer zelfcompassie

The Optimist 22 mrt 2018 Samenleving

Veel mensen hebben veel compassie voor anderen, vaak veel meer dan voor zichzelf. Je behandelt jezelf vaak slechter dan een ander, maar waarom doe je dit eigenlijk?

Het gebrek aan zelfcompassie wordt door velen gezien als iets onbelangrijks. Dit terwijl het meer om jezelf geven kan zorgen voor meer geluk en minder stress. Het helpt om dingen beter in beeld te krijgen en kalmer te reageren op bepaalde situaties.

Wees positief

Veel mensen focussen zich op de eigen negatieve eigenschappen, terwijl ze zoveel positieve eigenschappen bezitten. Zelfonderschatting gaat hiermee vaak gepaard. De eigen prestaties worden ondergewaardeerd. Probeer hiermee te stoppen. Wees trots op jezelf! Sla complimenten niet van je af maar accepteer juist dat je een goede prestatie hebt geleverd.

Wees niet te streng

In het geval dat je een bepaalde taak juist minder goed hebt uitgevoerd, wees dan niet te streng voor jezelf. Iedereen maakt fouten en het maken van fouten is een geweldige manier om hier meer van te leren en jezelf te ontwikkelen. Probeer van je fouten te leren en niet ontmoedigd te raken.

Wees realistisch

Een groot deel van de bevolking heeft een bepaald ideaalbeeld. Dit komt onder andere door de media, waar we voornamelijk verhalen horen van extreem succesvolle mensen. De mens is geprogrammeerd om zichzelf te vergelijken met anderen en dus ook met deze extreem succesvolle mensen. Door te stoppen met het hebben van deze onrealistisch hoge verwachtingen zul je je veel gelukkiger voelen.

Wees ontspannen

Als je de Daily al langer leest, weet je dat meditatie veel gezondheidsvoordelen biedt en kan bijdragen aan hoe gelukkig je je voelt. Maar wist je dat meditatie ook kan helpen om meer zelfcompassie te ontwikkelen? Door meditatie kom je in contact met jezelf. Dit heeft een positief effect op hoe onze hersenen omgaan met negatieve gevoelens.

Zelfcompassie is iets wat niet komt aanwaaien. Er moet actief naar worden gezocht. Door bovenstaande tips toe te passen, zul je jezelf meer kunnen waarderen en tevreden zijn met jezelf.

Lees ook in de Daily:
Win kaarten voor de film Mountain – een betoverende ode aan de bergen
Laat je inspireren door jezelf

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie