Boek van de Radio: In lichtjaren heeft niemand haast

The Optimist 27 jun 2024 Zingeving

Marjolijn van Heemstra – In lichtjaren heeft niemand haast

Als we in deze tijd ergens te weinig van hebben, dan is het ruimte. Ruimte in onze agenda’s. Ruimte in ons hoofd. Ruimte in ons leven. Maar wat als we het bestaan vanaf de grootst denkbare afstand bekijken?’ Zo begint het boek van Marjolijn van Heemstra. Het is het verlangen naar het grootst mogelijk uitzicht dat haar bezighoudt in dit boek. Uitzicht en dan vooral het zicht op onszelf, of beter het zicht op onszelf in relatie tot die onmetelijke ruimte.

Omdat we zoveel en zo vaak alleen maar om ons heen kijken — denk ook aan lichtvervuiling ‘s nachts — lijken we zo gefocust op ons zelf en onze bezigheden dat we weinig idee lijken te hebben hoe groot het universum om ons heen is en dat wij, op die kleine blauwe bol, niet het het middelpunt der dingen zijn.

In haar boek gaat Marjolijn dan ook op onderzoek en stuit daarbij op allerlei bijzondere feiten, maar ook op haar eigen situatie ten opzichte van al die feiten.

Met haar boek ‘In lichtjaren heeft niemand haast’ stelt Marjolijn die logische vragen die velen van ons — door de haast — vergeten zijn en die je als lezer simpel weer terugbrengt: wie zijn wij? Wat is de ruimte om ons heen? En vooral: wie worden wij als we de ruimte weer ervaren?

Lees meer over het boek en luister naar het radiofragment via deze link.

Marjolijn van Heemstra – In lichtjaren heeft niemand haast’ is het Boek van de Radio van de Betekenis Boekenclub

Ron van Es, hoofdredacteur van OMO – Optimist Magazine Online.

Je kunt het boek kopen via deze link.

 

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie