The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Als Daily-lezer weet je dat de bij wel een klein wonder kan gebruiken. We deden in mei zelfs een oproep tot een intentievolle meditatiesessie voor het behoud van de bijen. In Slovenië begrijpen ze ook dat er actie moet worden ondernomen. Dat besef is zo groot dat een op de 200 Slovenen imker is. Samen zetten zij zich in om bijenpopulaties te redden. Hoofdstad Ljubljana is zelfs in de race om de meest bijvriendelijke stad ter wereld te worden. En dat is een titel waar onze steden jaloers van mogen worden.
In Slovenië kun je 112 bellen als er een bijenzwerm ontsnapt uit een bijenkast. In Nederland zouden ze je misschien uitlachen, maar in Ljubljana staat een team van zeven man paraat om direct in actie te komen. Bijen kunnen namelijk in grote getalen wegvliegen als de koningin besluit om erop uit te gaan. Het team dat achter de ‘ontsnapte’ bijen aangaat, is twee jaar geleden tot stand gekomen en bestaat uit gepassioneerde stadsimkers. Hoe het team te werk gaat als zij worden opgeroepen? Ze rijden naar de ontsnapte bijen toe, om de zwerm – inclusief koningin – vervolgens te vangen met een emmer. Daarna worden ze in de auto teruggereden naar een kast van de imker.
De bij is groots in Slovenië. De nationale imkervereniging wordt gesubsidieerd door de overheid en is initiatiefnemer van Wereld Bijendag. Omdat het land zich collectief inzet voor de bij, kennen ze geen grote afname van bijenpopulaties. In 2011 was Slovenië het eerste land dat het gebruik van een bepaald soort pesticide verbood, omdat dit schadelijk is voor bijen. In het verleden kenden de Slovenen wel degelijk grote bijensterfte, maar dit had grotendeels te maken met de varroamijt.
Bijen hebben het goed in Ljubljana. De stad heeft met zijn vele parken en bloembedden veel voedsel voor de beestjes. Ook zijn er 65.000 bomen. Daarbij wordt ervoor gezorgd dat nieuwe bomen voor nectar zorgen. Een andere gunstige factor is dat de stad wordt omgeven door een groen heuvellandschap: een rijke bron aan nectar en pollen.
Lees ook: Het gevecht van de eeuw: honingbij tegen varroamijt
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Bijen “ontsnappen” niet uit een bijenkast, maar gaan zwermen, omdat er nieuwe jonge koninginnen uit een eitje gaan komen in de kast en de oude koningin met de oude vliegende bijen een nieuw onderkomen zoekt. Je moet ze zeker niet terugplaatsen in de oude kast, omdat daar inmiddels een nieuwe koningin zit, die de oude zal doden!
Het is een vorm van vermeerdering te vergelijken met het uitzaaien van planten. Het is voor imkers zinvol om de zwermen te vangen omdat ze waardevol zijn; in Nederland soms 80,-. Jullie verhaal is dus een beetje onzinnig.
Beste Hetty,
Bedankt voor je opmerking. We bedoelden de tekst iets anders dan jij hem begreep, daarom hebben we hem nu iets verduidelijkt. Bijen ‘ontsnappen’ natuurlijk de hele dag door, dat hoort ook zo. Wat we bedoelden is dat plotseling een hele zwerm verdwijnt. Voor de imker (eigenaar) voelt dat wel een beetje als ontsnappen, maar de correcte term is inderdaad zwermen. Daarnaast worden de bijen niet in de originele kast teruggeplaatst maar wel teruggebracht naar hun originele imker. Die zorgt er vervolgens voor dat de kolonie een nieuwe, eigen kast krijgt.
Hopelijk is het zo duidelijker.
Met vriendelijke groet,
Lisette Weber-Ziere
Hoofdredacteur The Optimist