Oproep: samen opkomen voor het behoud van de bijen!

The Optimist 3 mei 2018 Natuur & Milieu

De kracht van intenties is groot. Zo groot, dat je er wonderlijke dingen mee kunt bereiken. Bijen kunnen tegenwoordig wel een klein wonder gebruiken. Daarom roepen wij al onze lezers op om samen een intentie-volle meditatiesessie met ons te doen. Zo dragen we ons steentje bij om de bijen een handje te helpen.

The Optimist heeft samen met Petra Maartense van Happy View een filmpje samengesteld waarin we de sessie begeleiden; die kun je hieronder bekijken. De introductie van het filmpje legt uit hoe het allemaal werkt. Om de intentie zo groot mogelijk te maken, mag je gerust afspreken met vrienden, familie en zelfs onbekenden om mee te doen. Alle beetjes helpen de bijtjes, is het motto. En: hoe massaler hoe beter.

Bijen zijn van het grootste belang voor onze voedselvoorziening – zo’n 80 procent van de gewassen wordt door hen bevrucht. Het bewustzijn dat wij dan ook voor een goede, gevarieerde en schone voedselvoorziening van de bijen moeten zorgen, begint de laatste jaren steeds meer door te dringen en dat is hard nodig. Verschillende oorzaken, waaronder het grootschalige gebruik van pesticiden, bedreigden de bijenpopulatie in de wereld, Nederland en België vormen daarop geen uitzondering.

Als deze drastische daling van het aantal insecten, en van bijen in het bijzonder, doorzet, leidt dat op termijn tot een enorm voedselprobleem. Daar zijn wetenschappers en deskundigen in het veld het over eens. Europa begint dit gelukkig in te zien en heeft onlangs besloten tot een verbod op de grootste boosdoeners, de zogeheten neonicotinoïden. Dit vormt een belangrijke stap naar herstel, maar er is meer voor nodig – en daar kun jij vanavond al aan bijdragen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties op “Oproep: samen opkomen voor het behoud van de bijen!”

  1. Heeft het bijenprobleem niet ook veel te maken met het feit, dat het zijn van imker kennis, tijd, ruimte en vooral regelmaat vereist? Ook zijn de korven zeer gevoelig voor diefstal. Wie heeft daarvoor een oplossing?

  2. Wat ontzettend leuk dat jullie dit doen voor de bijtjes

  3. Wilde bijen blijken belangrijker te zijn voor de bestuiving dan de gedomesticeerde honingbijen (https://newscientist.nl/nieuws/wilde-bij-verslaat-honingbij/).

    Sowieso lijkt het mij belangrijk om in te zetten op een gezonde, natuurlijke, wilde bijenpopulatie en niet afhankelijk te zijn van imkers met honingbijen die doorgekweekt zijn voor de honingproduktie.

    Honingbijen zijn voedselconcurrenten voor wilde bijen en kunnen in sommige gevallen de wilde bijen verdringen (https://www.landschapnoordholland.nl/sites/default/files/download/natuur%20en%20landschap/wilde%20bijen.pdf).

    In beide links staan ook allerlei tips wat je kunt doen om de wilde bij te ondersteunen!

  4. Er zijn vele oorzaken aan te wijzen, een daarvan is dat iedereen naar elkaar wijst 😉 Dat is geen ‘eigen verantwoordelijkheid’ nemen. We kunnen allemaal ons steentje BIJdragen, alleen al door ons te richten op oplossingen, door samen te werken en BIJvoorbeeld door samen intenties te sturen! Daarmee verleg je alleen al de focus en dat is waar het om gaat: Wat wel? Dat kan je voeden met je aandacht. Intenties sturen heeft een enorme impact en helpt de bijen en vergroot het bewustzijn. Doe je mee? Hier is het filmpje: https://youtu.be/woMIVU7XVRA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met