Zo wordt plastic recyclen een succes

The Optimist 12 jan 2019 Natuur & Milieu

Statiegeld is in Nederland al jaren de manier om grote PET-flessen te recyclen. Kleine PET-flessen belanden echter nog steeds op de vuilnisbelt. In Groot-Brittannië slaagde supermarktketen Iceland erin zijn klanten massaal aan het recyclen te krijgen. In zes maanden tijd werden 311.500 flesjes ingeleverd.

De recycle-actie van Iceland is een goed begin van het doel dat de keten in 2018 stelde: in 2023 geen plastic verpakkingen meer voor de huismerkproducten. Het plastic moet vervangen worden door papier. De winkel die vooral bekend staat om zijn diepvriesassortiment, onderzocht hoe zijn klanten hierover denken. Tachtig procent van de vijfduizend ondervraagden is bereid om met de supermarkt mee te bewegen naar een plasticvrije toekomst. Vanaf mei 2018 konden klanten de eerste stap zetten door plastic flesjes van het huismerk weer in te leveren bij de winkel. Per ingeleverd flesje ontvingen zij een voucher met een waarde van tien pence. Bij vijf Iceland-filialen werden machines geplaatst – zoals we die in Nederland ook kennen – waar de flesjes konden worden ingeleverd. De flesjes werden voorzien van een streepjescode, zodat alleen de Iceland-flesjes ingeleverd werden.

Motivatie tot recyclen

Tijdens de recycle-actie werd feedback van de klanten bijgehouden. Uit de verzamelde informatie blijkt dat de vergoeding van 10 pence per fles en de zekerheid dat de ingeleverde flessen ook daadwerkelijk worden gerecycled belangrijke drijfveren voor mensen zijn om te recyclen. Volgens Iceland waren kinderen in het bijzonder zeer te spreken over het recycleproces; zij zetten hun ouders aan flessen in te leveren. ‘We hebben waardevolle inzichten verzameld over wat klanten belangrijk vinden en hoe het proces werkt. Uit de resultaten blijkt dat klanten het plastic probleem willen aanpakken en een landelijke actie zouden aanmoedigen’, zegt Richard Walker, directeur van Iceland. Daaraan voegt Walker toe dat de bevindingen worden gedeeld met alle meewerkende bedrijven zodat een landelijke aanpak even effectief zal worden. De komende zes maanden kunnen klanten van Iceland hun plastic flessen nog inleveren.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Zo wordt plastic recyclen een succes”

Geef een reactie