Zo wil het kabinet dakloosheid aanpakken

The Optimist 7 jun 2022 Samenleving

Er moet meer focus komen op het regelen van huisvesting dan op het bieden van daklozenopvang, aldus ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), Carola Schouten (Armoedebeleid) en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid). De definitieve plannen over dakloosheid worden eind dit jaar gepresenteerd aan de Tweede Kamer.

Langetermijnaanpak

Als het aan De Jonge, Schouten en Van Ooijen ligt, komt er een langetermijnaanpak 2023-2030 voor dakloosheid. Binnen deze aanpak krijgen ervaringsdeskundigen een belangrijke rol. Hiervoor wil het kabinet structureel 65 miljoen euro per jaar extra beschikbaar stellen, schreven ze afgelopen donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Grondrecht

‘Het is een grondrecht dat de overheid moet zorgen voor voldoende woongelegenheid’, aldus staatssecretaris Van Ooijen. ‘Het vorige kabinet heeft een goede start gemaakt. Nu ga ik, samen met mijn collega’s, de volgende stap zetten die structureel van aard is; iemand die dakloos is, moet niet opgevangen worden in een daklozenopvang, maar we zorgen zo snel mogelijk voor een huis.’ Hiermee wil het kabinet dakloosheid voorkomen en zorgen dat daklozen snel een dak boven hun hoofd krijgen.

Vroeg signaleren

Om dakloosheid te voorkomen, is het belangrijk om schulden of gezondheidsproblemen vroeg te signaleren. Hierbij is het belangrijk dat deze mensen snel de juiste ondersteuning krijgen. Daarnaast wil het kabinet voor zowel daklozen als mensen die dakloos dreigen te raken extra woonplekken realiseren. Daklozenopvang bevordert het herstel van mensen niet. In bijna alle gevallen zijn dakloze mensen beter af met een eigen woonplek. Daarom gaan gemeenten in hun woonzorgvisie de behoefte aan huisvesting, zorg en begeleiding opnemen.

32.000 daklozen

Op 1 januari 2021 telde Nederland 32.000 daklozen, blijkt uit cijfers van het CBS. 80 procent van hen was man en 37 procent verbleef in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. Een jaar eerder waren dat er ruim 36.000 daklozen. Hiermee is de jarenlange stijging sinds de eerste tellingen in 2009 gestopt.

Wil je meer lezen over dakloosheid? Lees in deze daily over microhuizen als oplossing.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie