CBR wil slagingskans verbeteren

The Optimist 11 jan 2022 Samenleving

Ongeveer drieduizend keer per jaar wordt een rijexamen afgebroken omdat de kandidaat te gevaarlijk rijdt. Daarom wil het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) dat kandidaten groen licht van twee rijscholen krijgen voordat ze mogen afrijden.

Goedkeuring van andere rijschool

Op dit moment slaagt tussen de 50 en 60 procent van de kandidaten in één keer voor hun rijexamen. Een te laag aantal volgens het CBR. Voortaan wordt het daarom moeilijker om te mogen afrijden. Als jouw instructeur vindt dat je klaar bent om af te rijden, moet je eerst een les nemen bij een andere rijschool. Pas wanneer deze instructeur het daarmee eens is, mag jouw rijinstructeur een datum voor het examen inplannen.

Wachtlijst verkorten

Met dit plan hoopt het CBR de slagingskans te verhogen en de wachtlijst voor het praktijkexamen te verkorten. Tijdens eerdere lockdowns werden alle examens en tussentijdse toetsen bij het CBR afgezegd. Hierdoor ontstonden grote examenachterstanden. Daarbij presteert een aantal rijscholen structureel ondermaats, waardoor de organisatie nog meer in problemen kwam.

Pilot

Op dit moment is het CBR bezig met een pilot. Een politiek besluit voor deze maatregel is niet nodig, beweert CBR-directeur Alexander Pechtold. Via een Algemene Maatregel van Bestuur kan de regering een besluit nemen zonder goedkeuring van de Tweede Kamer.

Voor vele mensen die in deze tijden rijles krijgen, is een zelfrijdende auto een grote droom. Hoewel de meeste zelfrijdende auto’s nog in de testfase zitten, komt de introductie van deze technologie steeds dichterbij. Lees er meer over in deze daily.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie