The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Vorige maand deden rokers massaal mee met Stoptober: de uitdaging om 28 dagen lang te stoppen met roken. Nu alle ontwenningsverschijnselen zijn getrotseerd, is het tijd om de longen een boost te geven. Voormalig rokers kunnen naast het stoppen met roken namelijk nog iets doen om een veel lager risico op een chronische longziekte te lopen.
Bij een chronische longziekte, ook wel COPD genoemd, zijn de luchtwegen vernauwd. Om zo min mogelijk risico te lopen op het ontwikkelen van deze ziekte is het bij voorbaat slim om niet te roken. Dit is namelijk de belangrijkste risicofactor voor het ontwikkelen van COPD. Het triggert oxidatieve weefselstress en ontstekingen in de longen. Maar tóch is er manier hoe rokers en voormalig rokers het risico op COPD kunnen verlagen. Uit recent onderzoek blijkt dat (voormalig) rokers een lager risico op COPD hebben door veel fruit en groente te eten.
Roken is de belangrijkste risicofactor voor het ontwikkelen van COPD. Roken triggert oxidatieve weefselstress en ontsteking in de longen, waartegen de antioxidanten uit fruit en groente beschermen. Dit kan de ontwikkeling van COPD voorkomen. Echter, de beste basis voor preventie van longziekten is volgens de onderzoekers nog altijd stoppen met roken.
Onderzoekers van het Zweedse Karolinska Instituut concludeerden dat elke extra portie fruit en groente die dagelijks geconsumeerd wordt, het risico op COPD met vier procent verlaagd bij voormalig rokers en met acht procent bij rokers. Deze onderzoeksresultaten werden verkregen uit onderzoek waarbij 44.000 Zweedse mannen (45-79 jaar) gedurende dertien jaar gevolgd werden. Van de deelnemers had 63 procent ooit gerookt, 24 procent rookte en tien procent had nooit gerookt. De mannen die dagelijks vijf of meer porties fruit en groente aten, hadden 35 procent minder kans op een longziekte dan degenen die twee of minder porties tot zich namen. Van deze groep verlaagden rokers en voormalig rokers het risico op COPD met 40 en 43 procent.
Niet alle soorten groente en fruit hebben een gunstig effect. Zo blijkt uit het onderzoek dat appels, peren, groene bladgroenten en pepers de meeste invloed hebben op het verlagen van het risico op COPD. Bessen, bananen, citrusfruit, kruis- en wortelgroenten, tomaten, uien, knoflook en groene erwten hebben geen invloed.
Ook in de Daily van vandaag:
> De strijd aan tegen eenzaamheid met Oma’s Soep
> Wij gingen tien avonden offline. Dit is wat er gebeurde
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties