Zo maak je je goede voornemens waar

The Optimist 21 dec 2021 Zingeving

Gezond eten is voor veel mensen ieder jaar weer een goed voornemen. Desalniettemin valt de helft binnen een half jaar terug in oude gewoontes. The Optimist geeft vier tips om je goede voornemens vol te houden.

Formuleer voornemens zo concreet mogelijk

Hoe vager je je voornemen formuleert, hoe kleiner de kans op succes. Probeer jouw voornemen zo concreet mogelijk te formuleren, te bepalen hoe je je gedrag wilt veranderen en hoe je kunt meten of jouw doel is bereikt. Als je van plan bent om af te vallen, bepaal dan wanneer je een x-aantal kilo’s kwijt wilt zijn, maak een eetschema en bedenk hoeveel je gaat sporten. Hoe concreter jouw doel, hoe objectiever je kunt vaststellen of je je voornemen goed hebt uitgevoerd.

Begin klein

De meeste mensen die iets willen veranderen, vallen in het begin terug doordat ze vaak grote en te ambitieuze doelen stellen. Start met gedrag waarvan je weet dat je het gemakkelijk kunt implementeren en volhouden. Als je gezonder wilt eten, begin je bijvoorbeeld met het laten liggen van ongezonde snacks. Door het doel kleiner te maken, maak je het haalbaar.

Bereid je voor op crisismomenten

Periodes van stress zijn funest voor onze goede voornemens. In crisismomenten vallen we eerder terug in automatisch gedrag van vroeger. Het is daarom belangrijk om je voor te bereiden op crisismomenten. Dit doe je door vooraf na te denken over valkuilen en bewust te blijven reflecteren op jouw gedrag.

Beloon gedrag in plaats van resultaten

Als je wilt afvallen, weet je dat het resultaat vaak maanden op zich laat wachten. Dat maakt het moeilijk om het vol te houden. Door jezelf te belonen bij goed gedrag, houd je het langer vol. Beloon jezelf daarom naar aanleiding van je gedrag in plaats van alleen naar de resultaten te kijken.

Wil je meer lezen over voeding? Eerder deze week schreven wij een daily over de misvattingen over plantaardige voeding.

Gezond het nieuwe jaar in met voeding
Van 20 tot en met 24 december 2021 staat The Optimist in het teken van voeding. Zo gaan we gezond het nieuwe jaar in. Deze week publiceren we daily’s, longreads en socials hierover.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie