Dit moet je weten over plantaardige voeding

The Optimist 20 dec 2021 Natuur & Milieu

De aandacht voor en populariteit van plantaardige voeding groeit. Toch zijn er nog veel misvattingen over plantaardig eten, blijkt uit onderzoek van Upfield. Meer kennis over plantaardige voeding zal leiden tot duurzamere en gezondere keuzes.

Zo geeft 82 procent van de mensen die werden ondervraagd door Upfield aan het belangrijk te vinden om milieubewuste keuzes te maken als het gaat om het kopen van voedingsproducten. Desalniettemin blijkt uit het onderzoek dat er bij Nederlandse consumenten onterecht negatieve ideeën over plantaardig voedsel bestaan. Een gebrek aan kennis en algemeen geaccepteerde mythes lijken in de weg te staan om milieubewuste keuzes te maken.

Mythes over een plantaardig dieet

Zo denken Nederlanders dat plantaardige alternatieven sterk bewerkt zijn (29 procent), niet vullen (13 procent) en smaakloos zijn (9 procent). Daarnaast denken ze dat een plantaardig dieet moeilijk (28 procent), eentonig (22 procent) en duurder (28 procent) is. Ook zou een plantaardig dieet tot ijzertekort leiden (21 procent), niet genoeg energie leveren (19 procent) en niet samengaan met (top)sport (18 procent).

Bewustwording

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat meer dan de helft van de ondervraagden bijvoorbeeld niet weet of margarine of roomboter minder impact heeft op het klimaat. Desalniettemin blijkt dat 60 procent van de ondervraagden zou overwegen om voortaan margarine te kopen in plaats van roomboter als zij wisten dat margarine beter is voor het milieu. Meer bewustzijn creëren over de impact van bepaalde producten zal leiden tot duurzamere keuzes.

Kanttekening

Rest de vraag of plantaardige, milieuvriendelijke keuzes ook goed zijn voor onze gezondheid. Zo is roomboter een natuurlijkere vorm van vet dan margarine. De transvetten in roomboter zijn daarmee ook natuurlijk, tegenover de chemische transvetten in veel margarines. Hoewel het onderzoek zich toespitst op roomboter en margarine, kun je met andere plantaardige voeding ook aan gezonde vetten komen. Voeg bijvoorbeeld noten, zaden, kokos, olijf en avocado toe aan je eetpatroon. Hoewel vet jarenlang in het verdomhoekje stond, kan het namelijk ook gezond zijn. Daarover schreven we in 2009 al het artikel Vet is echt vet!.

Wil je meer lezen over het effect van plantaardige voeding op onze gezondheid? Lees dit interview van The Optimist met drs. Laurette van der Slobbe, zij schreef dit jaar een compleet handboek over plantaardige en rauwe voeding.

Gezond het nieuwe jaar in met voeding
Van 20 tot en met 24 december 2021 staat The Optimist in het teken van voeding. Zo gaan we gezond het nieuwe jaar in. Deze week publiceren we daily’s, longreads en socials hierover.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie