Zo krijgen daklozen weer snel een dak boven hun hoofd

The Optimist 22 nov 2017 Samenleving

In Noord-Limburg worden ze gebouwd: huisjes van 30 vierkante meter waar prima een tweepersoonsbed in past, een keukentje, badkamer, bank en eettafel. Eigenlijk kun je het ook een tiny house noemen. Maar deze tiny houses worden niet zomaar gemaakt.

Inmiddels zijn twee minihuisjes in aanbouw en is een ander al ingericht als showmodel. In samenwerking met professionele bouwvakkers worden deze huisjes vaak gebouwd door dak- en thuislozen en andere groepen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Makkelijk in- en uit elkaar

De huisjes worden zo ontworpen dat het niet veel tijd kost om ze in elkaar te zetten. Zo is zo’n minihuisje, met een waarde van €49.000, binnen een week af. Vervolgens wordt het huis naar de plaats van bestemming vervoerd met een vrachtwagen. Ook kan het huis weer makkelijk uit elkaar gehaald worden.

Je droom verwezenlijken

De woningen, die zijn omgedoopt tot C3 Living, zijn een project van Rendiz. Rendiz is een sociale onderneming die heel klein begon maar inmiddels een bedrijf met 145 werknemers en 80 vrijwilligers telt. Hun doel? Je droom verwezenlijken. ‘Samen werken we aan het vervullen van dromen: Onze bedrijfsdroom, onze persoonlijke dromen en de dromen van de mensen die via onze locaties en inzet kunnen werken aan hun eigen droom.’

Veel vraag naar kleine, snelle huizen

Het aantal eenpersoonshuishoudens groeit en er zijn maar weinig woningen beschikbaar. Zo blijkt uit statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat er van de 870 duizend huishoudens die er in 2040 bijkomen, 700 duizend zullen bestaan uit eenpersoonshuishoudens. De kleine huisjes, die ook nog eens heel snel klaar zijn, zijn dan ook een goede manier om dit probleem op te lossen.

Snel een dak boven je hoofd

Inmiddels staan de eerste vijftien woningen al in Nederland. De woningen worden gebouwd voor de mensen die geen voorrang op sociale woningen hebben, maar wel snel een dak boven hun hoofd nodig hebben. Het is de bedoeling dat de mensen na zo’n twee jaar doorstromen naar een reguliere woning. De woningen zijn niet groot, dus verwacht wordt dan ook niet dat iemand er jaren zal blijven wonen. Uiteindelijk wordt gehoopt om 250 woningen per jaar te bouwen.

Ook in de Daily van vandaag:
Deze voedingsstof is belangrijk bij de behandeling van brandwonden
Met deze 5 tips kun je je productiviteit verhogen

Bron: Rendiz
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties op “Zo krijgen daklozen weer snel een dak boven hun hoofd”

  1. Wat een fantastisch, zeer zinvol project. Ik hoop dat het enorm succesvol wordt.

  2. Mooie actie, zou ook een idee kunnen zijn voor alleenstaande ouderen als tijdelijke mantelzorgwoning

Geef een reactie