Zo houd je je bloeddruk gezond

The Optimist 30 mrt 2018 Gezondheid

Eerder schreven we wat je kunt doen tegen een hoge bloeddruk. Hierop kregen we reacties van lezers met een lage bloeddruk. Want het komt misschien minder voor dan een hoge bloeddruk, maar je kan last hebben van een lage bloeddruk. Speciaal voor iedereen een lesje bloeddruk en hoe je die gezond houdt.

Er is geen eenduidige definitie voor lage bloeddruk (hypotensie). Eigenlijk is een lage bloeddruk gezond, mits het geen symptoom is van een onderliggend ernstig probleem, bijvoorbeeld bloedverlies. Bij een aantal mensen is het hebben van een lage bloeddruk fysiologisch. Dat wil zeggen dat hun bloeddruk altijd aan de lage kant is. Er zijn artsen die pas over een lage bloeddruk spreken als er klachten aanwezig zijn, bijvoorbeeld duizeligheid, vermoeidheid en flauwvallen. Anderen spreken over een lage bloeddruk als de boven- en onderdruk onder bepaalde waardes is: bij mannen < 110/70 en bij vrouwen < 100/60.

Bovendruk en onderdruk

De bovendruk is de druk waarmee het hart het bloed de vaten in pompt. De onderdruk is de druk op het moment dat het hart zich ontspant en zich weer vult met bloed. Hoe hou je je hartslag gezond? Dit zijn tips van huisarts Wim van Donselaar:  Zorg dat je genoeg uitrust. Beperk consumptie van cafeïnehoudende dranken. Drink veel water, helemaal bij warm weer of wanneer je een virale infectie hebt zoals verkoudheid of griep. Sport regelmatig. Sta niet te snel op. Verblijf niet te lang in sauna’s of hete baden. Eet niet te zwaar en rust even uit na het eten.

Benen omhoog

Bij flauwvallen moet je de persoon laten liggen en benen omhoog houden. Zodat het bloed weer naar het hart stroomt. Bij lage bloeddruk en regelmatige klachten van duizeligheid en flauwvallen kunnen medicijnen gegeven worden die de bloeddruk verhogen. Deze medicijnen worden maar heel weinig voorgeschreven.

Wat weet jij van je bloeddruk? Is die hoog of laag?

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties op “Zo houd je je bloeddruk gezond”

  1. Dat koffie tijdelijk de bloeddruk zal verhogen zal best, maar wist u ook dat cacao de bloeddruk verlaagt? De Panamese Indianen die leefden op een aantal eilanden in de Atlantische oceaan dronken veel (zowat de hele dag door) cacao, gewoon doordat dat die daar op hun eilanden overvloedig voorhanden was. Ze hadden vrijwel allemaal een bloeddruk van 110/70 of daar dicht bij, en stierven (op een zeldzame uitzondering na) nimmer aan een hartinfarct. De Indianen die naar de VS vertrokken (en zich aanpasten aan hun nieuwe omgeving) wel. (Bron: de Voedselzandloper van Kris Verburgh).
    In ons Westen hebben we sluipenderwijs de 120/80 norm (die dus eigenlijkal aan de hoge kant ligt) verlaten. Tot echt ruim daarboven zegt in een ziekenhuis waar een zuster de bloeddruk meet: “die is normaal”. Dat zal waar zijn in de betekenis van: “we zien hier bijna niet anders”. Zo ken ik er nog wel een paar, zoals: “Te dik? Nou, zo dik als u nog maar bent, dat is tegenwoordig heel normaal”. Overigens: koffie, maar dan strikt gelimiteerd is ook gezond, maar niet volgens de Zevendedagsadventisten (die in hun omgeving tot de langstlevenden behoren); ze drinken echter ook geen alcohol (hetgeen van meer betekenis zal zijn, dunkt mij zo).
    Mijn ervaring met mijn bloeddruk is dat die lange tijd heel laag was (en dat zonder enig probleem), maar nu die langzaamaan tot boven de Indianennorm (110/70) is komen te liggen begin ik me ongerust te maken, maar geen enkele dokter deelt mijn ongerustheid. “Komt u bij 120/200 nog maar eens terug”.

  2. Twee van de belangrijkste oorzaken van hoge bloeddruk:
    – onverwerkte emoties, voornamelijk woede (durf therapeutische sessies te nemen)
    – nierdysfunctie (reageert prima op acupunctuur en kruidenpreparaten)
    Enkele van de vele oorzaken van lage bloeddruk:
    – onbalans van de schildklier (vaak is suppletie met L-tyrosine voldoende, maar een jodiumtekort kan o.a. een rol spelen)
    – tekort aan B12 en/of ijzer en chroom, ook natrium en kalium
    – benzeenvergiftiging (komt verrassend vaak voor, maar is geen ‘actuel’ onderwerp en wordt meestal over het hoofd gezien; redelijk makkelijk op te lossen met B2, ijzer en glutathione)

  3. Wel erg summier die informatie.
    Voeding doet er ook toe naast bewegen. Van belang is niet te lang achter elkaar zitten. Daarmee doe je effect van bewegen teniet.
    Geen alcohol, wel blauwe bessen, vlierbessen (sap), rode bieten, kaneel, kurkuma, maretakthee.Geen zout of Lo-salt ( meer kalium dan natrium).
    Geen groene thee.
    Geen stress.

  4. Ik schreef in bericht hiervóór: geen zout of Lo-salt. Betekent: als je zout wilt gebruiken dan Lo-salt.

Geef een reactie