Zelfmoordpreventie hulplijn nu beter bereikbaar

The Optimist 8 jul 2020 Gezondheid

Wij hopen dat je er nooit mee in contact bent gekomen: stichting 113 zelfmoordpreventie. Hoewel dit een pakkende titel is, kreeg je tot voor kort als je het telefoonnummer 113 belde geen gehoor, met alle gevolgen van dien. Daar is nu verandering in gekomen.

Al sinds het najaar zet het kabinet zich in voor een levensreddend doel. Er is namelijk een misvatting ontstaan. Hoewel het 113 in zijn titel heeft, was de hulplijn alleen maar op het ingewikkeldere nummer 0800-0113 te bereiken.

Je denkt misschien dat dat niet veel kwaad kan, maar het kabinet meldde destijds dat minstens twee mensen te overlijden kwamen omdat ze het juiste nummer niet wisten. Een bizarre situatie, waar iets aan moest gebeuren. Het kabinet beloofde werk te maken van het telefonisch beschikbaar maken van 113. Hoewel dit volgens Netwerkprovider KPN nogal wat voeten in de aarde had, is het dan nu eindelijk mogelijk om, 24 uur per dag en zeven dagen per week, de hulplijn te bellen op het toepasselijke nummer 113. Ook kan je het nummer nog steeds bereiken via 0800-0113 of online via 113.nl.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Zelfmoordpreventie hulplijn nu beter bereikbaar”

  1. Heel vriendelijk verzoek; spreek aub over zelfdoding, i.v.p. zelfmoord, dit klinkt zo onnodig wreed. Woorden zouden op een weegschaaltje gewogen mogen worden, in geval van overlijden van een innig geliefd persoon. Want het is een intens onmetelijk verdriet. Zo kun je i.p.v. voor de trein gesprongen, het omzetten in, de trein tegemoet gestapt. 113 heeft ook een heel goed zelfhulp boek, hoop doet leven, van Jan Mokkenstorm. Ik wens alle kracht toe waar nodig en mogelijk. Take care. xxx Alice V.

  2. Ja, ik ben het met Alice eens. Zelf heb ik ook erge moeite om het woord zelfmoord te gebruiken.
    Mijn broer benam zich in 1980 van het leven( dat went nog steeds niet) en hij heeft beslist geen moord op zichzelf gepleegd.
    Hij was een intens hooggevoelige jongen en het leven van alledag was hard en moordend voor hem.
    Ja, suicide of zelfdoding klinkt ‘beter’

Geef een reactie