‘Zeemeerminnen’ brengen bodem van de oceaan in beeld

The Optimist 3 feb 2020 Natuur & Milieu

De oceaan is een groot mysterie voor de mens. We hebben er immers pas één procent van onderzocht. Je zou kunnen zeggen dat de oceaanbodem nog de enige resterende wilde grens op aarde is. Maar hier komt snel verandering in. Onderzoekers zijn er namelijk in geslaagd om de bodem van de oceaan te bereiken en te onderzoeken, iets wat al die tijd onmogelijk was door de diepte. Zogenaamde ‘zeemeerminnen’ bestuderen de onontdekte oppervlakte.

Een team van geowetenschappers ontwikkelde apparaten om de zeebodem te scannen en hiervan een 3D-model te bouwen. De zogenaamde ‘MERMAIDs’ (Engels voor zeemeerminnen) werken als drones onder water en kunnen duiken tot drieduizend meter diepte. De apparaten hebben technologie, zoals seismometers en hydrofoons om de planeet te scannen en een momentopname te maken van de interne dynamiek van de aarde. Voor de verkenningsmissie zullen de wetenschappers zich concentreren op het meten van gigantische mantelpluimen (opwaartse stroming van heet, vast gesteente in de mantel van de aarde), zo’n zevenhonderd mijl onder de Stille Zuidzee.

Toekomst voorspellen

Het verkennen en meten van de oceaanbodem is volgens de wetenschappers erg belangrijk. Informatie over de temperatuur, dichtheid, vorm en samenstelling van de aarde helpt de innerlijke werking van de aardmantel – de laag tussen de dunne korst en diepe kern in het midden van de aarde – te begrijpen. Door deze kennis kunnen nauwkeurigere modellen gemaakt worden van het verleden van onze planeet en kunnen er voorspellingen worden gedaan over de toekomst.

Bron: Optimist Daily
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “‘Zeemeerminnen’ brengen bodem van de oceaan in beeld”

  1. De MERMAID kan duiken tot 3 km diep om o.a. gigantische mantelpluimen op 700 mijl (dus ca 1200 km) onder de Stille Zuidzee te bestuderen. De diepste troggen zijn ca 10 km diep. Hoe zit dat met die 700 mijl?

Geef een reactie