Zal Londen de groenste stad ter wereld zijn in 2050?

The Optimist 2 jun 2018 Natuur & Milieu

The Optimist heeft al vaker geschreven over de groene, duurzame weg die Engeland is ingeslagen. Zo proberen ze het plasticprobleem goed aan te pakken. Maar wordt Londen nu ook nog de groenste stad van de wereld?

Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, wil groener dan groen worden: de groenste stad van de wereld. Hij en het stadsbestuur zetten alles op alles om dit ook echt te laten gebeuren. De doelstellingen van Londen zijn er speciaal op aangepast. Zo wil de stad in 2050 volledig CO2-neutraal zijn.

Zonne-energie en elektrische voertuigen

Natuurlijk moet er heel wat voor gebeuren om dit waar te maken. Zo moet de capaciteit voor zonne-energie maar liefst twintig keer zo groot te worden, maar ook worden er rond 2020 zero-emissiezones geïntroduceerd, dit is vijf jaar eerder dan eigenlijk het plan was. Khan hoopt dat hierdoor het gebruik van elektrische voertuigen gestimuleerd wordt.

Schonere lucht

Door deze maatregelen zal de lucht minder vervuild raken. Een andere manier om de luchtvervuiling tegen te gaan is om voor meer groen te zorgen. Zo zou in 2050 de helft van de stad groen moeten zijn. Om voor meer groen te zorgen heeft de burgemeester een Greener City Fund opgericht ter waarde van negen miljoen pond. Met dit bedrag dienen groene ruimtes gecreëerd en verbeterd te worden.

Iedereen een kans

Ook hoopt Khan dat iedereen de keuze kan maken voor duurzame energie. Het doel is dan ook om een programma op te zetten voor de armere gezinnen die in Londen wonen. Met dit programma zouden deze gezinnen duurzame energie voor een eerlijke prijs kunnen kopen. Veel Londenaren geven over de toekomst van de Londense omgeving en zijn erg betrokken.

Hoe denk jij over dit plan? Denk jij dat het haalbaar is? En kan Nederland dit voorbeeld opvolgen?

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Zal Londen de groenste stad ter wereld zijn in 2050?”

  1. Beste optimisten,

    zoals intussen steeds meer bekend is worden alle gedachtes plannen en dromen die mensen kunnen hebben, uiteindelijk materiële realiteit. Hoe meer wij met zn allen een schone wereld bedenken en plannen des te eerder is het een feit. Dit staat m.i. Volledig los van de obstakels die er nog lijken te zijn. Dit geldt voor een schone stad als London of Maastricht ook. Een belangrijke voorwaarde is dat mensen vast houden aan hun plan. Beleidsmakers met de vastberadenheid en de overtuiging van Steve Jobs en Elon Musk. Uiteraard wel met gezonde en schone ideen .

Geef een reactie