Word ouder door op de kleinkinderen te passen

The Optimist 28 jan 2019 Gezondheid

Grootouders die helpen om voor anderen te zorgen leven minstens zeven jaar langer. Dat blijkt uit een recente studie onder meer dan vijfhonderd mensen van 70 jaar en ouder. ‘Op de een of andere manier leef je langer door het helpen van je kinderen en door geen contact te hebben met kleinkinderen wordt de gezondheid van mensen negatief beïnvloed’, stelt Sonja Hilbrand, een van de auteurs van de studie en doctoraalstudent psychologie aan de universiteit van Basel.

Het gaat om onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Evolution and Human Behavior. De helft van de grootouders die meedeed aan het onderzoek leefde maximaal tien jaar na het onderzoeksinterview. De mensen die echter minder om anderen gaven, hadden nog maar vier jaar te leven. Met de zogeheten Berlin Aging Study (BASE) wordt gesuggereerd dat het hebben van een doel ouderen actief houdt. ‘Dus het gevoel dat je weet dat je nodig bent. Dit geeft het leven een doel. Dat is heilzaam voor onze gezondheid naarmate we ouder worden’, zegt Hilbrand.

Bruno Arpino, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Pompeu Fabra in Barcelona denkt vooral dat het zorgen voor kleinkinderen belangrijk is om senioren geestelijk en lichamelijk actief te houden. ‘Zorgen kan ook worden beschouwd als een activiteit die de “zorgverleners” fysiek en mentaal actief maakt.’ Arpino voegt daaraan toe dat door het zorgen, het cognitief functioneren lijkt te verbeteren, evenals de fysieke en mentale gezondheid.

In de studie gaat het echter niet om grootouders die de volwaardige voogdij hebben, want dat is wel zwaarder op die leeftijd, aldus de experts.

Bron: Newsner
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Word ouder door op de kleinkinderen te passen”

  1. Het zal allemaal wel. Ik ken genoeg mensen die ouder zijn dan 90 en geen kinderen hebben en dus geen kleinkinderen. Deze mensen hebben wel een nagenoeg sociaal en actief leven zonder kinderen. De kop van het artikel dat je door kleinkinderen ouder wordt streeft een beetje zijn doel voorbij. Vergeet niet dat er veel mensen zijn die hun kinderen en kleinkinderen nooit meer zien.

Geef een reactie