Woningnood oplossen met bestaande bouw

The Optimist 15 okt 2021 Samenleving

Met het protest tegen de woningnood vers in het geheugen, lijkt er een haalbare oplossing te zijn voor het tekort aan woningen. Het transformeren van bestaande gebouwen biedt uitkomst.

Vorig jaar meldde architectenbureau KAW dat naoorlogse wijken ruimte bieden voor 600 duizend tot 800 duizend extra huishoudens. Volgens vervolgonderzoek voegen winkelcentra, verzorgingshuizen en tankstations hier 200 duizend extra woningen aan toe.

Transformatie bestaande bouw

Het toevoegen van woningen aan winkelcentra in naoorlogse buurten zorgt niet alleen voor extra woonruimte, maar verbetert ook de levendigheid en het gevoel van veiligheid in de wijk. Transformatie van bestaande zorglocaties creëert geschikte woonruimte voor zorgbehoevende ouderen en 26 duizend extra woningen. Woonruimte rondom tankstations is in de toekomst ook mogelijk: wanneer tankstations door milieuwetgeving verdwijnen, vervallen de veiligheidszones rondom benzinepompen. Dit maakt plek voor 88 duizend nieuwe woningen.

Wooncapaciteit

Volgens het onderzoek staat de beschikbare wooncapaciteit gelijk aan twee nieuwe steden ter grootte van Almere. Maar waar de realisatie van Almere 44 jaar duurde, kan nieuwe woonruimte binnen bestaande wijken volgens de architecten binnen 10 jaar worden verwezenlijkt. Deze aanpak kan tevens bijdragen aan klimaatbestendige wijken, de integratie van natuurwaardes en oplossingen voor sociaaleconomische problemen in bestaande wijken.

Betaalbare woningen

De ‘stadsinbreidingsplannen’ bieden volgens KAW meerdere voordelen en kansen. Voorbeelden hiervan zijn duurzame wijken, betaalbare woningen, meer inkomsten voor gemeenten en vraag en aanbod op de huizenmarkt die in balans komen.

Bron: KAW
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie