Wil je veganist worden? Misschien geeft dit de doorslag

The Optimist 10 sep 2018 Zingeving

Al enige tijd aan het twijfelen of je veganist wordt of niet. Het kan best lastig zijn om over te stappen naar plantaardige voeding en om alle dierlijke ingrediënten te mijden, maar volgens The Vegan Society hoeft veganist worden helemaal niet moeilijk zijn. Ze hebben de weg zelfs al voor je geplaveid. The Optimist zette enkele tips op een rij om het zo soepeltjes mogelijk te laten verlopen.

Rustig aan

Gooi je eetpatroon niet resoluut om, maar bouw het langzaam op. Hoewel sommigen in een keer het roer omgooien, hoef jij dat niet per se te doen. Maak je dus vooral geen zorgen als je voor je gevoel wat meer tijd nodig hebt. Net zoals elke verandering, moet je uitvogelen wat het beste bij jou past. Niet iedereen is hetzelfde.

Begin met kleine veranderingen in je dagelijkse maaltijden om het vandaar uit verder uit te bouwen. Haal bijvoorbeeld eerst een dag per week het vlees van het menu. Of je vervangt een maaltijd per dag. De eerste week zorg je dan alleen voor een vegan ontbijtje en de week erop bijvoorbeeld ook de lunch. Je kunt ook een product per keer vervangen, zoals de koemelk door amandel-, haver- of sojamelk of de boter door kokosolie of margarine. Voor bijna elk product is er wel een plantaardige vervanger, waardoor je niets van favoriete voeding hoeft te missen.

Variatie

Het feit dat je veganist bent, betekent niet automatisch dat het honderd procent gezond is. Toch hoeft ‘vegan zijn’ ook weer niet tot problemen te leiden. Zolang je gevarieerd eet, lukt het met een veganistisch dieet ook om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. En bij twijfel of vervangers voldoende voedingsstoffen in zich hebben, kun je altijd een expert raadplegen. Ook online is natuurlijk genoeg advies te vinden. Voor de noodzakelijke aanvullingen biedt Orangefit bijvoorbeeld gezonde en duurzame plantaardige producten. Denk daarbij aan proteïne, magnesium of gewoon reepjes voor tussendoor.

Een nieuwe leefstijl betekent verder nieuwe gerechten proberen. Volgens het platform zijn er duizenden vegan gerechten uit verschillende keukens. Welke smaak je ook hebt, je hoeft je geen zorgen te maken dat jouw voorkeur er niet bij zit. Het zal je nog verbazen wat er allemaal te vinden is. Kijk op The Vegan Society voor meer informatie.

Wij probeerden alle melkvervangers uit. Lees de column Koffie verkeerd hier

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Wil je veganist worden? Misschien geeft dit de doorslag”

  1. Vervang boter door kokosolie? Nog niet op de hoogte mbt van de laatste onthullingen en onderzoeken naar kokosolie? Google maar eens.

Geef een reactie