Weg met coronakilo’s

The Optimist 10 jun 2020 Gezondheid

Heerlijk met een bak ijs of een andere ongezonde snack op de bank Netflixen. Zeker tijdens de coronacrisis betrappen steeds meer mensen zichzelf hierop. Toch verdwijnen de coronakilo’s die je hieraan overhoudt niet vanzelf en daarom vertelt diëtist Eveline van de Waterlaat wat je hiertegen kunt doen.

De basis

Een van de belangrijkste dingen waarop je moet letten is een goede basis. Je denkt misschien de dag goed te beginnen met een witte boterham met hagelslag of chocoladepasta of een kom cruesli of muesli, maar hier zit meer suiker in dan je denkt. ‘Er mag dan op de verpakking staan dat er bijvoorbeeld fruit in zit, maar dat ‘fruit’ is te verwaarlozen als je kijkt naar de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd.’ Zorg dus voor een verandering in je eetpatroon.

Een gezond alternatief voor je ontbijt is bijvoorbeeld een bakje kwark met vers fruit en een handje noten. Voor een tussendoortje tijdens het werk is er ook genoeg gezonds te vinden. Zo kan je bijvoorbeeld humus met wortel of komkommer eten als verfrissend knaagsel. Voor de lunch is het vooral belangrijk zoet beleg links te laten liggen. Twee sneetjes volkoren of koolhydraatarm brood met (pinda)kaas en groenten zoals tomaat of komkommer is een gezonder alternatief, maar ook een goed gevulde salade kan wonderen doen. Bij het avondeten is het vooral belangrijk dat je voldoet aan je dagelijks nodige groente (200-300 gram) en vlees (125 gram), vis (150 gram), gare peulvruchten (200 gram) of eieren (twee). Als je dat een beetje karig vindt, kan je er ook veertig gram volkorenpasta, zilvervliesrijst of 2 kleine aardappeltjes aan toevoegen.

Als kwark of humus je niet helemaal liggen, is er ook geen man overboord. Je kunt ook prima zelf bepalen wat je eet, zolang je maar in de gaten houdt of het wel past binnen een gezondere levensstijl. Dit door een app te downloaden die calorieën en voedingswaarden telt zoals MyFitnessPal of door een eetdagboek bij te houden met alles wat je op een dag eet. Dan zie je dat je toch een stuk meer binnenkrijgt dan je denkt.

Weer op gewicht… en nu?

Misschien denk je nu ‘dat is allemaal helemaal niet nodig: ik ga wel een rondje wandelen of hardlopen.’ Dit is volgens Van de Waterlaat een (letterlijke) stap in de goede richting, maar je moet niet overschatten hoeveel we tijdens zo’n rondje daadwerkelijk verbranden. ‘Een flink rondje op aanzienlijk tempo hardlopen verbrandt zo’n 500 calorieën. Dat is hooguit drie handjes noten.’ Het is belangrijker om ervoor te zorgen dat je je aan je nieuwe, gezondere levensstijl vasthoudt. ‘Een grote valkuil van mensen die afvallen, is dat ze eenmaal op hun streefgewicht opeens alles loslaten en terugvallen in hun oude eetpatroon. De succestips die je tijdens het afvallen hielpen, zorgen ervoor dat je daarna op gewicht blijft. Ritme en regelmaat is key.’

Daarnaast is het volgens de diëtist belangrijk om je dag goed voor te bereiden. Je moet bedenken hoe je dag eruitziet en wat je gedurende deze gaat eten. ‘Bereid je je maaltijden voor, dan heb je ook tijdens het thuiswerken op elk moment van de dag controle over hoe gezond je eet.’ Bovendien is het belangrijk om na te denken over wat je als tussendoortje eet. Neem van tevoren iets gezonds mee, en het liefst meer dan je denkt nodig te gaan hebben. Dan is de kans kleiner dat je toch weer een snoepautomaat moet plunderen voor je kleine trek.

Bron: RTL nieuws
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Weg met coronakilo’s”

  1. Ik hoopte zo op een nieuwe blik op voeding! Ik begrijp niet dat diëtisten nog steeds grijpen naar zuivel (melk dient voor een kalf) en brood (lees: vulling en dikmaker).
    Vlees, kaas en vis behoren tot de grootste milieuvervuilende industrieën dus ook hier mag rekening mee gehouden worden. Bio en lokaal ten zeerste aangeraden en liefst maar 1 keer per week. Er zijn alternatieven genoeg, dus ik hoop dat precies diëtisten dat nu eens gaan brengen naar de gewonen onwetende mens…

Geef een reactie