Wat kan jij doen tegen de droogte?

The Optimist 22 jul 2020 Natuur & Milieu

De afgelopen weken heeft het veel geregend, goed tegen de droogte natuurlijk! Om ook je steentje bij te dragen kun je thuis waterbesparende maatregelen nemen. Ook als het regent.

Van al het grond- en wateroppervlak dat wordt opgepompt, gaat ruim de helft naar huishoudens. Dat vertelt Ruud Bartholomeus, Principal Scientist van wateronderzoeksinstituut KWR aan de Volkskrant. ‘Als een consument thuis water kan besparen, levert dat flink wat op voor het hele watersysteem’.

Maar hoe kunnen we dat het beste doen? Gemiddeld gebruiken we 119 liter water per dag, per persoon. Dit gaat voor meer dan de helft op aan douchewater, een derde aan het doorspoelen van het toilet en nog eens een tiende aan het gebruik van de wasmachine. De rest van het gebruik is volgens Bartholomeus kruimelwerk. ‘Maak liever een paar grote stappen, bij de douche, toilet of wasmachine’.

Douche- en toiletbesparing

Het meest effectief in het besparen van water, is korter douchen. Dit is tegelijkertijd ook het meest onaangenaam. Gelukkig zijn er alternatieven. Zo kan men bij iedere doe-het-zelfzaak een dun, plat ringetje kopen, dat de doucheslang vernauwt. Dit past in elke douchekop en staat gelijk aan een minuut korter douchen.

Het waterbesparende toilet zien we tegenwoordig in steeds meer huizen. Ze zijn te herkennen aan de grote- én kleine doorspoelknop. De kleine knop zorgt ervoor dat minder water wordt gebruikt bij het doorspoelen. Ook wordt in steeds meer openbare gelegenheden gebruik gemaakt van het waterloze urinoir. Dit heeft een antibacterieel laagje en maskeert geur.

Voorkom gebruik van buitenlands water

Volgens een onderzoek van de TU Twente, bleek dat 80 procent van het watergebruik voor Nederlandse consumenten in het buitenland plaatsvindt. Zo kunnen jouw keuzes als consument dus indirect effect hebben op het waterprobleem elders. Daar kun je wat tegen doen: je kunt minder kleding kopen, minder vlees eten en minder bloemen kopen van buitenlandse telers.

Gebruik van regenwater

Sinds 2005 is het in Vlaanderen verplicht: een regenwateropslag bij iedere nieuwbouw of herbouw. Dit zijn tanks die genoeg inhoud hebben om duizenden liters regenwater op te vangen en te bewaren. Dit kan vervolgens overal in het huishouden worden gebruikt: voor de douche, toilet of wasmachine. Gebruik van regenwater bij de was is zelfs beter voor je kleding; het water is namelijk zachter. Hierdoor heb je ook gelijk minder wasmiddel nodig. De ingebouwde regenwatersystemen zijn niet goedkoop, maar ook met een simpele waterton kom je al een heel eind!

Bron: Volkskrant
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Wat kan jij doen tegen de droogte?”

  1. Hoe kan ik bepalen waar mijn snijbloemen vandaan komen? De verkopende partij heeft geen idee of wil geen idee hebben, zo is mij gebleken.

Geef een reactie