Wat je zoekt is dichterbij dan je denkt

The Optimist 12 jan 2019 Gezondheid

Aandacht geven draagt direct bij aan ons welzijn, daarvan zijn we wel overtuigd. Alleen al de explosieve groei van het aantal yoga- en meditatiescholen en bewustzijnsfestivals laat zien dat we tijd willen maken om aandacht te geven. Heel concreet leren we op die plekken eigenlijk verfijnder te luisteren, in de eerste plaats naar onszelf. Als je alle daar opgedane inzichten kunt toepassen in de praktijk heeft dat positieve levensveranderende effecten. Maar hoe doe je dat in de modderige omstandigheden van het dagelijks leven?

Hoe luister je dieper?

Auteur Cathelijne Esser laat in De eenvoud van aandacht. Wat je zoekt is dichterbij dan je denkt zien dat dieper luisteren naar jezelf, anderen, je leefomgeving en de natuur invloed heeft op alle aspecten van ons leven. Luisteren levert bovendien meer op dan het moeite kost, betoogt ze. Door te luisteren komt er flow in je leven, hoor je je hart en intuïtie beter, kun je makkelijker door je leven navigeren. Relaties stromen beter. Je merkt meer synchroniciteiten op en krijgt eenvoudiger toegang tot je eigen wijsheid. Klinkt ‘diep luisteren’ in onze Nederlandse oren misschien nog wat onwennig, in het Engels taalgebied is deep listening al een ingeburgerd begrip. Esser laat zeven sporen zien die ze zelf volgde naar dieper luisteren. Je zou het ook mindfulness in praktijk kunnen noemen. De weg voert onder meer langs meditatie, geweldloos luisteren, luisteren naar het ritme van de seizoenen en Miksang fotografie.

Win het boek!

De maand van de Spiritualiteit (11 jan t/m 10 feb) heeft dit jaar als thema ‘Met aandacht’. Ter gelegenheid daarvan mogen we 3 keer De eenvoud van aandacht weggeven. Wil je kans maken? Stuur een bericht naar redactie@theoptimist.nl o.v.v. ‘Aandacht’ en vertel ons waarom je beter zou willen kunnen luisteren.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Wat je zoekt is dichterbij dan je denkt”

  1. Ik geef een cursus Verbindend (= geweldloos) Communiceren en het lijkt me een hele goede aanvulling om daarin ook aandacht te gaan besteden aan “diep luisteren”. Het zou daarom heel fijn zijn als ik “Met aandacht” als cadeautje zou ontvangen!

Geef een reactie