Warm afscheid van Van der Laan

The Optimist 19 okt 2017 Samenleving

Een overlijden is altijd een droevige gebeurtenis. Wij kiezen er voor om te kijken naar de mooie herinneringen aan de burgervader die zijn stad op handen droeg. De man die geliefd was in Amsterdam en ver daarbuiten. Een ode aan de nalatenschap en het ontroerende afscheid van Eberhard van der Laan.

Een persoonlijk afscheid van Amsterdam

Op 18 september viel er bij alle Amsterdammers een brief in de bus. Een kort, persoonlijk bericht waarin Eberhard van der Laan na zeven jaar burgermeesterschap afscheid neemt van zijn geliefde Amsterdam. De brief sloot af met een warm dankwoord en boodschap voor de inwoners van Amsterdam: ‘Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld. … Zorg goed voor onze stad en voor elkaar.’

Amsterdam bedankt hun burgemeester

Na de brief ontstond al snel het plan om massaal bijeen te komen om Van der Laan te bedanken. Caesar Bast nam het initiatief nadat hij ontroerd raakte door de brief van de burgemeester. Honderden mensen kwamen op de avond van 20 september bijeen op de Herengracht, voor de ambtswoning van de burgemeester. Het blijk van dank begon met een staande ovatie van een kwartier, gevolgd door het samen zingen van “Aan de Amsterdamse grachten”. Na afloop kwam zijn echtgenote met hun kinderen naar buiten om namens Van der Laan de massa te bedanken.

Bloemen, kaarsen en een laatste groet

Niet lang daarna, op 5 oktober is Van de Laan overleden. Bij de ambtswoning is een nog steeds groeiende zee van bloemen ontstaan. Er worden bloemen gelegd en kaarsjes aangestoken door inwoners van Amsterdam, maar ook van ver daar buiten komen mensen om een eerbetoon aan Van der Laan te brengen. Op verschillende plekken in de stad zijn gedenkplaatsen ontstaan en er zijn condoleanceregisters geopend.

Echte Amsterdammers houden wacht

Bij het publieke afscheid van Van der Laan op vrijdag 13 oktober, was er voor iedereen de gelegenheid afscheid te nemen en een condoleance achter te laten. Gedurende de dag staan er in shifts van een half uur telkens twee mensen als erewacht bij de kist. Van veteranen tot daklozen, en van hulpverleners tot nachtvlinders werd de erewacht verzorgd door een vertegenwoordiging van het kleurrijke Amsterdam waar Van der Laan zo van hield. Op 14 oktober vond in besloten kring de uitvaart plaats.

Ook in de Daily van vandaag:
Bijzondere tatoeage biedt uitkomst voor diabetespatiënten
Vanavond beantwoordt Arita Baaijens al je vragen

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.