Bijzondere tatoeage biedt uitkomst voor diabetespatiënten

The Optimist 19 okt 2017 Gezondheid

Tatoeages, je hebt ze in allerlei soorten en maten. In kleur of zwart wit. Het kan allemaal. Maar nu is er ook een tatoeage die heel nuttig kan zijn voor diabetespatiënten en mogelijk voor nog veel meer mensen.

Het is niet zomaar een tatoeage, maar eigenlijk een medische tatoeage. Deze tatoeage, ontwikkeld door Amerikaanse wetenschappers, bevat een bijzondere inkt. De inkt die bij deze tatoeage gebruikt wordt, kan namelijk van kleur veranderen. De kleurverandering treedt op wanneer de bloedsuikerwaarden veranderen. Zo kleurt de tatoeage van groen naar bruin als het bloedglucosegehalte in het bloed te hoog wordt.

De vingerprik wordt verledentijd

Door het laten zetten van een tatoeage die het bloedsuikergehalte kan meten, zal een vingerprik die ook het bloedsuikergehalte kan meten, overbodig worden. Hierdoor hoeven diabetespatiënten in de toekomst mogelijk niet meer hun bloed via een vingerprikje te controleren, maar kunnen ze hun bloedglucosegehalte aflezen van hun tatoeage. Het mooie hiervan is dat je hem altijd bij je hebt.

Wel is er nog werk aan de winkel. De tatoeages werken namelijk nog maar voor een beperkte tijd en daarnaast dient er nog gewerkt te worden aan de kleurverschillen. Op dit moment zijn de kleurverschillen namelijk niet altijd even goed waarneembaar met het blote oog.

Nog meer gezondheidsinformatie via deze tatoeage

Door deze ontwikkelingen verwachten de ontwikkelaars van de tatoeage dat het in de toekomst ook mogelijk wordt om andere gezondheidsinformatie te meten via deze bijzondere inkt. Zo denken zij bijvoorbeeld met deze inkt aan te kunnen geven of het vochtgehalte nog goed is bij een atleet en of de atleet iets moet gaan drinken of niet. Maar ook voor astronauten zou het een handige tool zijn om op deze manier hun fysieke gesteldheid in de gaten te houden.

Ook in de Daily van vandaag:
> Warm afscheid van Van der Laan
Vanavond beantwoordt Arita Baaijens al je vragen

Bron: Het nieuws van de vooruitgang
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.