Wandel om deze reden vaker door een groene omgeving

The Optimist 21 mei 2018 Natuur & Milieu

Het is belangrijk om regelmatig te bewegen, dit kan intensief sporten zijn, maar ook een prachtige wandeling door de natuur is prima. Waarom? Door wandelen in de natuur voel je je beter.

Onderzoek van de Stanford Universiteit laat zien wat wij al lang weten: wandelen in een groene omgeving doet goed. Voor het onderzoek lieten ze een groep mensen 90 minuten door de natuur wandelen, de andere groep liep gedurende diezelfde tijd door stedelijk gebied. Het bleek dat de eerste groep na hun wandeling minder negatieve, repeterende gedachten over zichzelf had dan de tweede groep. Dit soort gedachten worden ook wel gelinkt aan depressie.

Groen doet goed

Zowel voor als na de wandeling kregen de deelnemers een vragenlijst en hersenscan. De vragenlijst gaf aan hoe de deelnemers zeiden dat ze zich voelden. Uit de hersenscan kwam naar voren dat bij de groep mensen die door de natuur had gewandeld het deel van de hersenen dat geassocieerd wordt met de kans op geestelijke ziekten minder actief was. Bij de andere groep was dit deel van de hersenen actiever. Deze groep heeft mogelijk dan ook meer kans op negatieve gevoelens en depressie.

Kies voor groen

Natuurlijk is het in een bosrijke omgeving makkelijker om een wandeling te maken in het groen dan in de stad. Maar ook in drukke steden, als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, zijn genoeg groene omgevingen waar je voor kunt kiezen. Kijk eens wat voor groen er allemaal bij jou in de buurt te ontdekken valt. Misschien kun je een keer op de fiets stappen en het groen opzoeken.

Groen in huis

Ook in huis doet groen goed. Natuurlijk heeft dit een ander effect dan het maken van een wandeling door het groen, maar hoe meer groen, hoe beter. De kleur straalt niet alleen rust uit, maar het zorgen voor het groen brengt ook een soort rust met zich mee. Het tuinieren is dus eigenlijk een vorm van mindfulness.

Bron: Paradijsvogels Magazine
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Wandel om deze reden vaker door een groene omgeving”

  1. Ik ben een optimist, jazeker. Maar het stemt mij niet vrolijk dat jullie deze foto bij het artikel plaatsen. De fotograaf had meer aandacht voor de wandelende billen dan voor de andere natuur. Niet meer doen jongens.

  2. Ik ben ook een optimist. Ik werd er wel vrolijk van en dacht wat mooi dat dit jonge ? mens ( man of vrouw??)het ook fijn vind met de hond in de mooie groene natuur te wandelen. En leuk dat de fotograaf (m,vr )dat met die vervelende privacywet toch zo’n leuke foto weet te plaatsen, helemaal goed toch?
    Ook tussen optimisten dus nogal wat verschil. Het mag er allemaal zijn, dat maakt de wereld voor mij interessant.

Geef een reactie