The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Als we hier op de redactie zelf terugdenken aan onze middelbare schooltijd zien we onszelf door weer en wind naar school fietsen. En meestal was dit vroeg op de ochtend. Je had geluk als je school dichtbij huis was en je geen fietstocht van tien of twintig kilometer hoefde te maken. Wie bedacht toch die vroege lesroosters? Hoewel, het was ook heerlijk om af en toe vlak na het middaguur al uit te zijn. Uit Brits onderzoek blijkt dat het helemaal geen gek idee is om de schoolbel wat later te laten rinkelen.
Een langetermijnstudie die werd uitgevoerd op een Britse staatsschool wijst uit dat het aanvangsuur van een schooldag een grote impact heeft op de algehele gezondheid van de jeugd. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat wanneer 15-jarige scholieren om tien uur ’s ochtends pas naar hun eerste les gaan, het ziekteverzuim halveert. Daarnaast haalden de scholieren die later begonnen ook betere resultaten dan leeftijdsgenoten die nog ouderwets om half negen met hun eerste les begonnen.
Volgens professor Paul Kelley, hoofdauteur van de nieuwe studie, heeft een vroeg aanvangsuur op school en daarbij het gebrek aan slaap een direct verband met depressie en zwaarlijvigheid. ‘Wat hier telt is de gezondheid van de scholieren’, meldt Kelley. ‘Te weinig slaap leidt tot fysieke ziektes, en daarna komt de mentale gezondheid in het gedrang. En last but not least is er de academische prestatie.’
Volgens het Britse onderzoek moeten scholen nog later dan 10 uur ’s ochtends beginnen willen ze de gezondheidsvoordelen realiseren. Uit eerder onderzoek van Kelley bleek dat tegen de leeftijd van achttien jaar de studieresultaten optimaal zijn wanneer lessen pas om 11 uur of rond het middaguur beginnen.
De volwassenen die met deze onderzoeksresultaten naar hun werkgever willen stappen moeten vooral niet te vroeg juichen. Tieners hebben namelijk meer slaapuren nodig dan volwassenen. Volgens neurowetenschapper Russell Foster hebben tieners negen uur slaap nodig als ze hun brein optimaal willen benutten. Voor een volwassene ligt dit aantal twee uur lager. Volgens Foster halen veel tieners de vijf uur slaap per nacht niet eens.
Wel blijkt dat iedere volwassene zijn eigen slaapritme heeft. Zo staat de één liever eerder op en wil de ander liever laat opblijven. Tijdens de puberteit is de dagcyclus van het lichaam vertraagd met enkele uren. Dit heeft te maken met het vrijkomen van melatonine. Dit gebeurt tijdens de puberteit later op de dag waardoor pubers vaak laat willen gaan slapen.
Ook in de Daily van vandaag:
> Op deze manier kan een voedselallergie mogelijk voorkomen worden
> Met deze 5 tips blijven je boodschappen langer goed
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Prima idee. Dat geeft ook spreiding in het openbaar vervoer! En ook op de weg misschien?