The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
In een land waar we geen schaarste kennen, kan je bewust kiezen voor periodiek vasten. Want vasten heeft positieve effecten op de gezondheid.
Periodiek vasten wordt ook wel intermittent fasting genoemd. Gedurende bepaalde periodes mag je eten en in andere periodes ben je aan het vasten en mag je dus niets eten. Hoe lang het vasten duurt verschilt. Zo kun je bijvoorbeeld tussen twaalf uur ’s middags en 6 uur ’s avonds eten en de rest van de dag vasten, maar de periode kan ook langer of korter zijn. Ook zijn er mensen die vier hele dagen normaal en eten drie dagen vasten.
Eigenlijk is het niets nieuws, want vroeger deden we niet anders. Toen moest er namelijk gejaagd worden om te kunnen eten. Er was niet altijd voldoende voeding beschikbaar en dus waren er tijden dat de mens niets te eten had. Dat geldt overigens ook nu nog voor veel dieren.
Wanneer het lichaam lange tijd niks eet (12-36 uur) gaat het in ketose. Dan gaat het lichaam vetten gebruiken om als energiebron te dienen, omdat de voorraad glucose in het bloed uitgeput is. Wanneer er sprake is van overgewicht en/of diabetes duurt deze overgang wat langer. Vervolgens worden uit vetzuren ketonen gevormd. Het zou gezond zijn om af en toe even over te schakelen op ketose, omdat ketonen een ‘schonere’ energiebron zijn dan glucose. Ketonen produceren namelijk minder celbeschadigende afvalstoffen dan glucose.
Maar naast dat ketonen een ‘schonere’ bron van energie zijn, heeft het vasten nog andere voordelen. Zo zou het mogelijk veroudering vertragen en verbetert het de insulinegevoeligheid. Ook de bloeddruk wordt lager, de gezondheid van hart en vaten verbetert en het lichaamsgewicht neemt af. Afvallen met vasten is vergelijkbaar met afvallen door middel van een caloriebeperkt dieet. Het verschil is dat periodiek vasten meer gezondheidseffecten heeft, in vergelijking met een caloriebeperkt dieet.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Graag wetenschappelijke bronnen melden bij inzichten op het gebied van voeding en gezondheid. Dank.
Goede informatie,werkt en is praktisch en aanpasbaar. Liefst een vast patroon waar het lichaam aan mag wennen.
Meer details graag en een bronnenvermelding
Beste mevrouw/meneer,
Ik verwijs u graag naar de ‘Bewust eten’ (nr 178) editie van januari/februari. Die staat bomvol met details en gesprekken met experts.