Vrijheid zit in het delen, niet in het bezitten

The Optimist 8 jan 2020 Zingeving

Het niet meer bezitten van spullen geeft vele vormen van vrijheid. Maar hoe behoud je die vrijheid als je bepaalde dingen, bijvoorbeeld een auto, nog wel wil blijven gebruiken? Han-Paul van Westing, lezer van The Optimist, heeft hier het antwoord op. In ons nieuwste magazine vertelde hij over wat vrijheid voor hem betekent op persoonlijk vlak. In dit online artikel kaart hij de vrijheid aan die hij vindt binnen zijn onderneming, waarmee we vrijheid kunnen ervaren door het delen, in plaats van het bezitten. Hij richtte MobiNoord op, een autodeel-aanbieder, en draagt zo bij aan de duurzame deelmobiliteit.

DOOR: HAN-PAUL VAN WESTING

Het thema vrijheid sluit niet alleen aan bij de persoonlijke keuzes die ik in mijn leven maakte, maar past ook goed bij mijn nieuwe bedrijf MobiNoord. Hierbij staat vrijheid zonder het bezit van een auto, in combinatie met de kracht van lokale netwerken, centraal. Het MobiTeam bestaat nu uit zeven actief betrokken en gepassioneerde professionals. Samen vormen we een autodeel-aanbieder, juist voor lokale partijen in landelijke regio’s.

Het niet meer hebben van een auto als bezit geeft veel vormen van vrijheid:

Geen vaste lasten meer (wel abonnementen die opzegbaar en aanpasbaar zijn);
Geen investering meer (je haalt zelfs geld ‘uit’ je huidige auto als je deze verkoopt);
Geen verrassingen meer (reparaties, schade, diefstal, lage inruil);
Geen bijtelling meer (het bedrijf is op werkdagen gebruiker en een medewerker/buurtbewoner kan dezelfde auto buiten kantoortijd gebruiken, zonder fiscale nadelen);
Niet meer vastzitten aan één model: meerdere auto’s, scooters, (bak)fietsen beschikbaar;
Niet meer vastzitten aan (private) leasecontracten (met soms wurgvoorwaarden);
En niet onbelangrijk, geen schuldgevoel meer; betaalbaar elektrisch rijden, geen uitstoot, geen stilstaande auto meer. Kortom: zorgeloos rijden zonder bezit.

We zijn zeker niet de eerste autodeel-aanbieder. Maar omdat ik de markt ken en vanuit andere bedoelingen werk (duurzame deelmobiliteit laten groeien, in plaats van mijn portemonnee), zijn we in een aantal opzichten anders en bieden we veel ‘vrijheden’. Zo bezit MobiNoord zelf geen auto’s. We brengen de vraag naar deelauto’s en het aanbod ervan bij elkaar. Het is een platformmodel, welke je kunt zien als de Airbnb van mobiliteit. Daarbij concentreren we ons juist op de landelijke regio’s, waar een (tweede) auto echt nodig is en het gemiddelde autobezit hoog is.

Krachtenbundeling

We geloven in de kracht van lokale samenwerking rond kwesties als mobiliteit, bereikbaarheid, ruimte en leefbaarheid; gemeente, bedrijven, zorginstellingen, energie-coöperaties, (bedrijfs)verenigingen, horeca.

We plaatsen alleen nieuwe, volledig elektrische auto’s op onze app. Ook maken we bestaande fossiele voertuigen, ook van privé-eigenaren, deelbaar. We plaatsen als eerste auto’s van Mobiliteit VanOns en rijden op Energie VanOns. Dit zijn merken die voortkomen uit de krachtenbundeling van honderd noordelijke energiecoöperaties. Zij zijn ons lokale netwerk en ontvangen een deel van de winst op de auto’s als dank voor hun wervingsinspanningen.

Oplossing

Ik zie mobiliteit niet als een individueel ‘ding’, maar een lokale oplossing voor eenzaamheid, armoede, werk, toerisme, transport etc. In mijn ogen zou het buitengewoon dom zijn om alle auto’s te vervangen door elektrische auto’s. Veel van de ‘tweede’ auto’s staan 90 procent van de tijd stil.

Vrijheid is, nu ik het zo teruglees, een mooie rode draad in mijn leven. Vrijheid is ook kracht (MobiNoord kent nog geen investeerders!), vrijheid is ook spannend (jij kiest, het is jouw kans van slagen), maar vrijheid is misschien ook wel vertrouwen en daarom succes. Elke keuze uit vrijheid gemaakt, is een bewuste keuze waarvan je (dus) ook de consequenties aanvaardt. Ik kan in ieder geval weer een tijdje vooruit met deze keuzes!

Lees hier het eerste deel van het verhaal van Han-Paul van Westing, waarin hij vertelt over wat vrijheid voor hem betekent op persoonlijk vlak.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie