Voorkom een coronascheiding in midlife lockdown

The Optimist 28 jan 2021 Zingeving

Met een langere lockdown neemt de kans op een ‘coronascheiding’, een echtscheiding als gevolg van de langdurige thuisisolatie, toe. Deskundige Aafke Dijkstra hoort van haar cliënten dat onderlinge ergernissen soms hoog oplopen. ‘Zeker als de midlifecrisis opspeelt bij de man. Doorbreek het taboe op de midlife, praat erover en investeer in je relatie.’

Taboe

‘Nog altijd is er een taboe op de midlifecrisis van de man’, zegt Midlife Happiness Expert en auteur Aafke Dijkstra. Gemiddeld heeft één op de vier mannen een midlifecrisis. Alle mannen komen in de andropauze, de mannenovergang. ‘Als man is het not done om over gevoelens en problemen te praten. Je wordt vaak bestempeld als een watje. En normaal gesproken is het moeilijk voor mannen om openlijk over deze natuurlijke levensfase te praten met hun partner of beste vriend, laat staan in deze thuisisolatie, waar we continu op elkaars lip zitten.’

Lockdown als relatie-meltdown

Nu de langdurige thuisisolatie langer aanhoudt, lopen de spanningen in huis soms op. ‘In de jaren 70 strandde 15 procent van de huwelijken’, zegt Dijkstra. ‘Maar tegenwoordig eindigt veertig procent van de huwelijken in een scheiding, waarbij één op de drie mannen boven de 50 jaar is.’ Na de verlengde lockdown is de verwachting dat de ‘uitgestelde echtscheidingen’ een vlucht nemen. ‘En als mannen niet praten over hun gevoelens, ontstaat er een massale relatie-meltdown.’

Dijkstra, die met meer dan 1.500 mannen gesprekken voerde, schreef het boek  In 10 stappen je midlifecrisis de baas, over de midlifecrisis van de man. Met dit boek – waarin zij de vijf fasen van de midlifecrisis beschrijft en praktische adviezen geeft – wil zij zowel mannen als ook hun partners handvatten bieden om aan hun relatie te werken.

Winactie en aanbieding

Om zowel mannen als vrouwen inspiratie voor hun relatie te bieden in de lockdown, houdt The Optimist samen met Aafke Dijkstra een winactie: de Midlife Happiness Expert stelt in totaal 10 boeken gratis beschikbaar aan de eerste 10 lezers die de leukste reden insturen om het boek te willen lezen.

Daarnaast biedt de auteur voor lezers van deze nieuwsbrief gratis de Midlife Crisis Toolkit aan, normaal gesproken alleen bestemd na aanschaf van haar boek.

Stuur je leukste reden naar: redactie@theoptimist.nl en maak kans op het boek! (Een deskundige jury van gescheiden en ongescheiden personen bepaalt de winnaars.)

Meer informatie over het boek vind je hier.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Voorkom een coronascheiding in midlife lockdown”

  1. Mijn ex-man, in 2017 van mij gescheiden tijdens zijn midlife crisis, is vandaag jarig. Ik zou hem het boek graag kado willen doen. Hij zit er namelijk nog steeds in!

Geef een reactie