The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
In het kader van de Week van de Werkstress nam de online pensioenuitvoerder BeFrank een werkplezieronderzoek af. De meeste Nederlanders hebben het naar hun zin op het werk, maar daaronder is ook een groep die veel stress ervaart. Wat draagt precies bij ons groot werkplezier? En hoe verminderen we stress?
Uit het Werkplezieronderzoek 2019, dat onder ruim 1.100 werkende Nederlanders van 25 jaar en ouder werd gehouden, blijkt dat plezier hebben in je werk en een goede sfeer op de werkvloer de belangrijkste factoren zijn voor een baan met weinig stress. Ook zijn collega’s erg bepalend voor de sfeer. De top drie eigenschappen van een goede collega zijn eerlijkheid, het nakomen van afspraken en behulpzaamheid. Achterbaksheid, de kantjes ervan af lopen en het werk niet goed uitvoeren, zijn de eigenschappen die als irritant worden ervaren.
Over het algemeen hebben Nederlanders het naar hun zin op het werk. Gemiddeld geven ze het werkplezier een ruime voldoende, namelijk een 7,5. Plezier op het werk zorgt bij veel mensen voor minder stress.
Wat opvalt, is het werkplezier van personen in een topmanagementfunctie. 82 procent van dit segment ervaart een hoog werkplezier.
Over het algemeen zijn Nederlanders dus tevreden over hun werkplezier, maar er wordt wel stress ervaren. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan in een stressvolle omgeving te werken. Bijna 40 procent zegt zelfs dat er mogelijk risico op een burn-out aanwezig is.
Jan Hein Rhebergen, commercieel directeur van BeFrank zegt: ‘Dat maakt het des te belangrijker om je eigen werk-privé-balans goed in de gaten te houden. Zo’n 10 procent van de ondervraagden uit ons onderzoek geeft aan dat die balans op dit moment ver te zoeken is. Dat is zorgelijk.’
Werkgevers spelen een grote rol in het werkplezier van werknemers. Het is volgens BeFrank de taak van werkgevers om ervoor te zorgen dat werknemers fit met pensioen gaan. Als mensen lekker in hun vel zitten, doen ze hun werk beter en verzuimen ze minder vaak. De pensioenuitvoerder roept werkgevers dan ook op om iets te doen met het werkplezier van werknemers.
Naast fijne collega’s zijn er nog een aantal factoren die bevorderlijk zijn voor het werkplezier. Zo zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je werkdag goed vol te houden. Een blokje om tijdens de lunchpauze, planten op kantoor en gezonde voeding zijn essentieel voor een fijne werkdag.
Heb je last van werkstress? Kantoordieren zijn de oplossing! Ze verminderen stress en zorgen voor een prettige werksfeer. Daarnaast schijnen collega’s onderling sneller een band te krijgen dankzij de dieren.
Bron: HR PraktijkJe moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Als ik dit artikel met de veelzeggende kop: volop werkplezier maar niet zonder stress lees denk ik : hoe bestaat het dat de in mijn ogen belangrijkste stress veroorzakende of verhogende factor gewoon niet gezien en genoemd wordt: de prikkels, de straling van EMV (electro magnetische velden. De WIFI, de computers, laptops, smartphones en alle andere draadloze apparatuur waar mensen de godganse dag in zitten. Het is niet (direct) voelbaar door de meeste mensen. Maar ondertussen geeft dat wel stress in je lichaam en je geest wordt er ook bepaald niet helderder van.
Het is toch vreemd dat er enerzijds wel werkplezier wordt ervaren, maar toch stress en burn-out klachten? Dat geeft dus al aan dat het niet aan werkstress per se ligt. Balans tussen werk en privé? Misschien, maar waarom is dat anders dan vroeger? Er worden goede en leuke tips gegeven: planten en dieren. een blokje om, meer bewegen tijdens het werk en goede voeding. Deze zijn inderdaad belangrijk, maar waarom wordt de meest voor de hand liggende factor gewoon niet genoemd? Je kunt er van alles aan doen met genoemde tips, maar als de stress verhogende prikkel van straling van draadloze apparatuur blijft rondzingen helpt er geen lieve moeder aan. Er zijn wel degelijk maatregelen te nemen op dit gebied om de werkplek gezonder te maken: bekabelen van het draadloze netwerk, WIFI vrije plekken genereren etc. De werkgever kan de belasting door electro magnetische velden (EMV) laten meten en de werkplek stralingsvriendelijker laten inrichten door bouwbiologen of meetspecialisten. Hier is veel gezondheidswinst te behalen!