Voedselcentrum bestrijdt Rotterdamse armoede

The Optimist 1 mei 2020 Samenleving

Hongerlijden is in de gemeente Rotterdam niet nodig. Het voedselcentrum van Stichting Isaak & de Schittering biedt dagelijks gratis brood en verse groenten en fruit aan minderbedeelde mensen. Daarbij wordt ook nog eens veel voedsel van de verspilling gered.

Er is veel armoede in Rotterdam, veel inwoners hebben maar een paar honderd euro per maand om van te leven. Met het oog op de coronacrisis en de vele faillissementen verwacht de stichting een toeloop van mensen. ‘Ons voedselcentrum is er voor iedereen die hulp nodig heeft.’ Elke dag komen er tussen de 500 en de 700 mensen een boodschappentas vullen. Dit aantal groeit met de dag.

Tweeduizend broden

Het Rotterdamse voedselcentrum werd opgericht in 2013 en heeft inmiddels drie locaties, verdeeld over de stad. Eén in Oost, één in Zuid en één in Rotterdam-Noord. Dagelijks worden tweeduizend gratis broden uitgedeeld. Daarnaast zijn de voedselcentra gevuld met restpartijen van goede kwaliteit, die anders zouden worden weggegooid. Denk aan uiteenlopende voedingsmiddelen, zoals kruiden, zoutjes en sauzen. Deze producten worden aangeboden tegen een kleine prijs; een pot mayonaise kost 55 cent en een bakje curry pasta staat in de schappen voor 20 cent. Een groot verschil met de voedselbanken is dat mensen die aankloppen voor eten, geen papieren hoeven te laten zien om aan te tonen dat zij daadwerkelijk hulp nodig hebben.

De stichting krijgt veel medewerking van supermarkten, tuinders en bakkers, maar is hiervoor voortdurend op zoek naar bedrijven die producten willen doneren. De producten halen ze overigens zelf op met hun transportbus. Door uiteenlopende redenen hebben leveranciers van supermarkten regelmatig producten die zij niet meer uitleveren. ‘We zijn heel blij wanneer we deze producten krijgen.’

Bron: Stichting Isaak & de Schittering
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Voedselcentrum bestrijdt Rotterdamse armoede”

  1. Prachtig initiatief. Uitdaging zal blijven om de gehele doelgroep te bereiken. Dakloze mensen bv hebben geen communicatiemiddelen. Anderen kennen de Nederlandse taal niet.
    Wel blijven doorgaan hoor!!!

Geef een reactie