Voedselafval recyclen met vliegen

The Optimist 17 apr 2019 Natuur & Milieu

Een van de koplopers in de zoektocht naar alternatieve vormen van voedselproductie is het bedrijf AgriProtein. Het bedrijf heeft een manier gevonden om dierlijke eiwitten te produceren zonder vis te kweken of veestapels te houden. Hun geheime ingrediënt? Miljoenen en miljoenen zwarte soldaatvliegen.

Het idee voor het bedrijf begon nadat oprichter Jason Drew als hobby voedselstromen begon te observeren, zo schrijft Het Financieele Dagblad. Het viel hem op dat vliegen een belangrijke rol spelen bij het recyclen van voedselafval. Drew ziet een rooskleurige toekomst voor de wereldwijde voedselvoorziening: ‘Als we wat meer werk maken van voedselrecycling, kunnen we een toekomstige wereldpopulatie van negen miljard mensen met gemak voeden.’

Na jaren van onderzoek is AgriProtein in 2016 begonnen met een vliegenfabriek in de buurt van Kaapstad in Zuid-Afrika. Het verkrijgen van de proteïne is een eenvoudig proces. Larven van vliegen worden losgelaten in bergen groente- en fruitafval en nemen zoveel mogelijk voedselstoffen op uit het afval. Vervolgens worden de larven door machines gefilterd, gewassen en vermalen. Dit levert de proteïne op. Twee andere producten uit het proces zijn olie en compost.

Besparing transportkosten

Het bedrijf wil laten zien dat bronnen van eiwitten en vet niet van over duizenden kilometers hoeven worden verscheept. Het mooie van hun vliegenfabriek is dat die overal op de wereld kan worden neergezet, zo vertelt Drew aan het Financieele Dagblad. Het besparen van transportkosten en verlagen van uitstoot van broeikasgassen zijn een paar van de grote voordelen die het bedrijf benoemt.

Duurzame voedselrecycling wereldwijd

De vliegenfabriek in Kaapstad verwerkt honderd ton voedselafval per dag, maar de nieuwe fabrieken die staan gepland kunnen een drievoudige hoeveelheid aan. Het bedrijf is al verspreid over tien landen en heeft net een kapitaalinjectie gekregen. AgriProtein is bezig zijn duurzame visie op voedselrecycling wereldwijd aan de man te brengen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Voedselafval recyclen met vliegen”

Geef een reactie