Tip: in dit Vlaamse museum kijk je op een nieuwe manier naar kunst

The Optimist 12 feb 2020 Samenleving

Ga je graag naar musea, maar ben je de komende maanden te druk om een hele dag te dwalen tussen een gigantische collectie? In de Vlaamse stad Mechelen staat de oplossing: Het Kunstuur. Een museum waar je binnen een uurtje doorheen bent, en waar je ironisch genoeg zelfs langer naar een schilderij kijkt dan je normaal gesproken zou doen.

Een museumbezoeker kijkt gemiddeld nog geen halve minuut naar een kunstwerk. De Vlaamse ondernemers en kunstliefhebbers Joost en Hans Bourlon bedachten hier wat op. Zij openden hun eigen museum in Mechelen. Het Kunstuur, gevestigd in de Heilige Geestkapel, is gevuld met Vlaamse kunst uit privécollecties.

Langer kijken, eerder klaar

De broers introduceren een nieuwe manier van kunstkijken: groepen van maximaal acht bezoekers krijgen binnen één uur dertig schilderijen te zien. Denk aan werk van Belgische kunstenaars als Constant Permeke, James Ensor, Rik Wouters en Théo van Rysselberghe. Bij ieder schilderij wordt in de vorm van een hologram een persoonlijk verhaal verteld door een (bekende) Vlaming. De verhalen zorgen ervoor dat je beter naar het kunstwerk kijkt.

Joost en Hans Bourlon stelden de collectie zelf samen. Aan het Financieele Dagblad meldden zij dat ze geen kunstkenners zijn, maar kunstliefhebbers met een onbevooroordeelde blik. ‘Wij zijn verhalenvertellers, dat zit in ons DNA. Wat wij hier laten zien, zijn verhalen over leven en dood, geïllustreerd door schilderijen’, vertelt Hans aan de krant.

Het Kunstuur is tot en met september 2020 te bezoeken in de Heilige Geestkapel, Onder-Den-Toren 14, 2800 Mechelen, België. Tickets zijn online verkrijgbaar. De winst van de kaartverkoop gaat naar een Mechelse instelling waar mensen met een beperking kunnen schilderen.

Bron: FD
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Tip: in dit Vlaamse museum kijk je op een nieuwe manier naar kunst”

  1. kort, krachtig en vlot artikel, ook nog interessant voor eenb kunsthistorika zoals ik. Ik zoek ook afname van artikeltjes over expo’s.

Geef een reactie