Vitaal ouder met 3 simpele tips

The Optimist 5 mei 2018 Gezondheid

Uit de eerste ‘Monitor zorg voor ouderen’ van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat het grootste deel van de 65-plussers maar weinig zorg nodig heeft. Dit optimistische nieuws willen wij jou niet onthouden én natuurlijk geven wij jou ook wat tips om vitaal oud te worden.

Het blijkt dat we steeds vaker thuis wonen als we ouder worden. Zo blijkt zelfs dat 94 procent van de ouderen nog thuis woont. Dit is goed nieuws, want dit betekent dat ouderen steeds vitaler worden. Met name onder de 85-plussers is het percentage dat thuis blijft wonen toegenomen. In deze leeftijdscategorie bleef in 2012 namelijk 65 procent thuis wonen. In 2016 was dit al 72 procent.

Lagere kosten

Door ouderen langer thuis te laten wonen kunnen ze in hun eigen, fijne, veilige omgeving blijven. Dit geeft een prettig en vertrouwd gevoel voor de oudere. Maar daarnaast blijkt dat de zorgkosten gedaald zijn tussen 2013 en 2015, wat mogelijk een gevolg is door het beleid om ouderen langer thuis te laten wonen. Wel zijn de kosten voor 85-plussers nog vier keer hoger van mensen tussen de 65 en 75 jaar.

Vitaal en evenveel zorg als een gemiddelde Nederlander

65-plussers blijken zelfs zo vitaal te zijn dat zij niet onderdoen voor een gemiddelde Nederlander op het gebied van vitaliteit. Natuurlijk kan dit in stand gehouden worden. Wij geven daarom nog drie tips om zo vitaal mogelijk ouder te worden.

Kies voor puzzels

Wil je de hersenen trainen? Ga dan eens aan de slag met een puzzel. Kies bijvoorbeeld voor een legpuzzel, een kruiswoordpuzzel of een sudoku. Door te puzzelen worden je hersenen flink aan het werk gezet wat het geheugen verbetert.

Blijf in beweging

Het is belangrijk om in beweging te blijven, zeker als je ouder wordt. Hierdoor blijft de spiermassa behouden en blijven de spieren en gewrichten soepel. Daarnaast helpt gezonde beweging bij het voorkomen van vallen en het beter opvangen van het lichaam als je toch valt.

Eet gezond

Ook op latere leeftijd is het belangrijk om gezond te blijven eten. Kies zoveel mogelijk voor onbewerkte, pure producten en probeer de suikerhoudende en vetrijke voedingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken. Door gezond en gevarieerd te eten hou je je weerstand hoger en kan je lichaam dus meer aan. Daarnaast is het ook belangrijk voldoende te drinken, kies bijvoorbeeld voor thee zonder suiker of water.

Voel je je even wat minder vitaal? Als u moeite heeft met traplopen maar wel graag in uw huis wilt blijven wonen heeft 123 Trapliften de oplossing.

Bron: Volkskrant
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

7 reacties op “Vitaal ouder met 3 simpele tips”

 1. Ik lees vaak met plezier jullie artikelen.
  Wat mij steeds opvalt, is dat er regelmatig spel- en stijlfouten in zitten.
  En dat vind ik jammer van onze taal. En ook vind ik dat dit niet past voor een tijdschrift, digitaal of op papier.
  Misschien kunnen jullie hier extra aandacht aan geven?

 2. In géén geval vetvrij eten!!! Behalve de transvetten (o.a. geraffineerde oliën).
  Wél koolhydraatarm eten!!!

  Goede vetten: volle yoghurt, – kwark en eventueel – melk, roomboter, olijfolie en kokosolie waarin je ook kan bakken omdat het hogere temperaturen aan kan.

  Niet teveel brood, pasta, rijst etc. Liever wat extra groenten.

  Zeker als je ouder wordt niet op vette (volle) producten bezuinigen ook i.v.m. de hersenen. Denk ook aan omega 3, bijvoorbeeld in vette vis.

 3. Het laatste woord van ‘kies voor puzzels’
  moet ‘verbetert’ dus met een ‘t’ gespeld worden.
  😉
  Mijn hoofd doet het nog goed….hihi!

 4. preventie is het grote ‘toverwoord’.
  steeds beter zien we ook in dat met het behoud van kwaliteit van leven het goed ouder worden is.Het verheugd mij dat mensen bereid zijn te investeren in gezondheid.

 5. Helaas worden jullie artikelen, ook in de optimist, voor mij steeds minder interessant de laatste maanden. Weinig achtergrond informatie meer, waardoor ik lees wat ik al wist. En dan ook nog super globaal en algemeen beschreven.
  Wellicht is jullie doelgroep veranderd.
  Als het niet verandert, haak ik af. Liever ervaar ik weer het enthousiasme dat ik vroeger regelmatig had na het lezen over een initiatief voor het verbeteren van het omgaan met elkaar en de wereld.

 6. Ik eet niets meer met toegevoegde suikers:ijsjes,yougourt met nep-fruit,koeken en taartjes..ik bak ook zelf brood want daar zit van alles in ,en ook suiker,en zelfs in Pinda-kaas van sommige merken zit suiker.Er zit ook in sommige conserevn suiker.Ik ben hierdoor 7 kg vermagert.Ik heb weer de maat van toen ik 40 was.

Geef een reactie