Vijf planten tegen muggen

The Optimist 19 jun 2019 Gezondheid

Muggen zijn een vervelende bijwerking van het aangename warme weer. Om ze weg te houden gebruiken veel mensen muggenspray. Dit zit vaak vol met vervelende geuren, synthetische toevoegingen en soms zelfs gevaarlijke chemicaliën. Zo is er een onderzoek uit 2009 dat aantoonde dat muggenspray DEET de activiteit van enzymen in lichaamscellen kan beïnvloeden, aldus de website livescience.com. Onderzoekers benadrukken dat biologische en natuurlijke sprays beter voor de gezondheid zijn. De natuur biedt zelf ook oplossingen tegen muggen. Zo zijn er verschillende planten die muggen weghouden uit je huis.

Dit zijn geen exotische of tropische planten, maar alledaagse planten die geuren verspreiden waar muggen niet van houden. Een van deze planten is basilicum. Bladeren van basilicum bevatten een olie genaamd estragol dat giftig is voor muggeneitjes. De basilicumplant zal daardoor het meeste effect hebben bij een waterbron, aldus de website greenmatters.com.

Geur onprettig voor muggen

Twee andere planten zijn citroenbalsem en pepermunt. Citroenbalsem heeft een geur die onprettig is voor muggen. Een bijkomend voordeel is dat citroenbalsem wel bijen en vlinders aantrekt, handig voor in de tuin. De pepermuntplant bevat net als basilicum een olie, genaamd Mentha piperita, die schadelijk is voor de larven van muggen. Door de bladeren van de plant in je handen te wrijven komt er een sterke geur vrij die muggen weghoudt.

Essentiële olie

Voor eigenaars van een kat is kattenkruid een handig middel om de kat tevreden te houden, maar de plant heeft nog meer voordelen. Uit onderzoek is gebleken dat kattenkruid bijzonder goed werkt als middel tegen muggen. De essentiële olie in kattenkruid, nepetalacton, verjaagt de insecten tot tien keer effectiever dan DEET. Een andere effectieve plant is lavendel. Lavendel heeft een zoete geur die muggen verjaagt. Een paar lavendelplanten in de tuin of op het balkon zijn al een goedwerkend middel tegen muggen. Daarnaast kan de olie van lavendel in combinatie met andere essentiële oliën op de huid worden gesmeerd om muggen weg te houden.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Vijf planten tegen muggen”

  1. De zomer komt er aan: lekker op het terras zitten en barbecueën brengt nog meer met zich mee dan muggen. Wat denkt men van de stank van de houtrook veroorzaakt door de barbecue. En weet men wel hoeveel kankerverwekkende stoffen in die rook zitten? En is barbecueën wel leuk voor de buren die in de stank moeten zitten.
    En als het eten dat op de barbecue ligt donkere randjes krijgt, dan is dat ook nog giftig.
    Hoera, de zomer komt er aan, maar wel liefst zonder barbecue a.u.b.!

  2. Woon op een appartement, geen tuin.
    Planten binnen om muggen te verjagen ?
    Harm

Geef een reactie