Verticaal ventileren tegen COVID-19

The Optimist 5 jan 2021 Gezondheid

Om coronabesmettingen in publieke ruimtes te beperken, moeten we volgens uitvinder Norbert Vroege niet horizontaal, maar verticaal ventileren. Hij ontwikkelde een veelbelovende ventilatietechnologie, die hij gratis beschikbaar stelt aan overheden en organisaties in ontwikkelingslanden.

Bij 99 procent van de traditionele ventilatiesystemen wordt de lucht horizontaal door de ruimte verplaatst: van voor naar achter of van links naar rechts. Hierdoor passeert de lucht iedereen in die ruimte. Wanneer er mensen aanwezig zijn die met het coronavirus zijn besmet, is de kans groot dat zij via de ventilatie andere mensen besmetten. De enige ruimte waar normaal gesproken niet horizontaal, maar verticaal wordt geventileerd – van het plafond naar de vloer – is in operatiekamers.

Veiliger ventileren

De coronapandemie toonde aan dat veel publieke ruimtes slecht geventileerd worden. Hierdoor kunnen virussen als COVID-19 zich makkelijker verspreiden. Norbert Vroege ging op zoek naar een veiligere manier van ventileren en kwam op het idee voor verticale ventilatie. Hij en zijn team bedachten binnen een half jaar een nieuwe technologie, waarbij de systemen voor 90 procent uit duurzaam hout bestaan.

Geen circulatie besmette lucht

De zogenoemde GoFlow technologie van Vroege zorgt dat gebruikte binnenlucht wordt afgevoerd via een geperforeerd plafond en wordt afgevoerd en gefilterd via een luchtbehandelingskast. Op deze manier wordt de binnenlucht vijftien keer per uur ververst en vindt er geen circulatie van besmette lucht plaats. ‘Alle besmette lucht in een ruimte gaat via de kortste weg weer naar buiten, waardoor de kans dat wij elkaar besmetten via de binnenlucht nagenoeg nihil wordt. Dit kan echt een verschil gaan maken’, aldus Vroege.

Technologie gratis delen

De uitvinder van de technologie ziet het liefst dat de hele wereld verticaal gaat ventileren. Hij wil de technologie zelfs gratis weggeven aan overheden en organisaties in ontwikkelingslanden. Volgens Vroege kan iedereen die de wereld beter wil maken de technologie bij hem opvragen en het daarna in licentie zelf maken.

Bron: Goflow Technology
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Verticaal ventileren tegen COVID-19”

  1. Tja een beetje nonsens is dit wel, deze vorm van ventilatie bestaat allang, maar wordt weinig toegepast.

  2. Aanvulling van Hendrik Neet: zoek maar op internet onder het kopje “verdringingsventilatie”, succes!

Geef een reactie