Verrijk je leven, word minimalist

The Optimist 14 jan 2019 Samenleving

Het lijken twee tegenovergestelden van elkaar maar minimalisme en verrijking gaan hand in hand. De minimalistische leefstijl kwam een aantal jaren geleden overwaaien uit de Verenigde Staten en het ziet er niet naar uit dat de trend ons land snel zal verlaten. Pas als je je waagt aan de leefstijl snap je waarom steeds meer mensen het omarmen en nooit meer loslaten. Hieronder de mooiste redenen om een minimalist te worden.

Rust

Misschien denk je dat jouw drang om alsmaar ‘dingen’ te kopen afstamt van toen we nog jager-verzamelaars waren. Toch is dit niet helemaal het geval. Toen had de mens namelijk alleen spullen in zijn bezit die nodig waren om te overleven. Denk aan gerei om mee te koken en te jagen. Ondertussen hebben de meesten van ons geen nomadisch bestaan meer en zijn we gaan settelen. Het is de consumptiemaatschappij die ervoor zorgt dat we denken continu iets nodig te hebben. Ons huis staat vol met spullen die onrust geven. We moeten het schoonhouden of bewaren het voor ‘later’. Als we ‘ontspullen’ ruimt dit niet alleen ons huis op, maar ook ons hoofd.

Ruimte

Als we alleen die spullen overhouden die we nodig hebben of die oprecht bijdragen aan ons geluk, ontstaat ruimte. We worden niet langer overprikkeld door een huiskamer vol meuk. En het mooie is dat we de ontstane ruimte ook niet meer hoeven op te vullen met nieuwe spullen. We houden tijd over, omdat we niet meer om de haverklap naar de winkel hoeven. Deze tijd en ruimte bieden ons de kans om onszelf te ontwikkelen. We hebben ineens weer aandacht voor onszelf.

Verbinding

De ruimte en aandacht die het minimalisme ons schenkt, zorgt er tevens voor dat we tijd vinden voor verbinding met anderen. We hebben weer meer oog voor onze naasten en brengen meer tijd met elkaar door. Als materialisme ontbreekt, zien we de waarde van onze medemens.

Tevredenheid

Minder kopen, betekent meer geld overhouden. We kunnen meer sparen en dat geld steken in zaken die ons leven verrijken. Denk aan reizen of vrij nemen en deze tijd vullen met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of het vervullen van een lang gekoesterde droom. Door steeds minder geld te hoeven uitgeven, dagen we onszelf uit om met steeds minder tevreden te zijn.

Hoe denk jij over het minimalisme? Is het wat voor jou, of misschien ben je al een minimalist. Deel je gedachten hierover in de reacties hieronder.

Reacties

3 reacties op “Verrijk je leven, word minimalist”

 1. Minimalisme is m.i. een reactie op het spookachtige denkbeeld dat de economie moet groeien om ons gelukt te waarborgen. Dit lijkt langzamerhand toch een misvatting te zijn en samen te hangen met onze tegenmach hebzucht en ego-ïsme.
  Minimalisme staat m.i. gelijk aan economische krimp geluk/welvaartgroei

  Hartelijke groeten,

  Jan

 2. Herkenbaar, hoor. Alleen van mijn (vak)boeken kan ik geen afstand nemen. Zo lekker om een fysiek boek vast te houden, aantekeningen te maken, post-its ertussen, nog even terug te bladeren…
  TV, tablet en smartphone uitzetten levert ook veel contact, tijd en vitaliteit op.
  En ja, we zijn echt toe aan een andere mindset dan meer, beter, hoger, groter…

 3. Al jaren doe ik aan minimaliseren. Iets wat ik leuk of mooi vindt gaat eerst minimaal 1 jaar op een wensen lijstje. Meestal kan het daarna doorgestreept worden. Ik koop alleen spullen ter vervanging van. Het bevalt me prima. Vooral een opgeruimd huis wat gezellig is en wat erg weinig onderhoud vraagt. Nu heb ik tijd om zelf dingen te creeeren of op te knappen.

Geef een reactie