Verder gaan. Hoe doe je dat?

Lisette Weber-Ziere 7 aug 2018 Zingeving

Om vooruit te gaan moet je verder gaan. Als je verder wilt gaan, moet je loslaten. Je komt nu eenmaal niet zo ver als je nog aan de riem zit. Ik heb het over de hartriem, dat onzichtbare touw dat gevoelens, gedachtes en energie verbonden houdt met wie of wat je dan ook probeert los te laten.

Mensen zeggen vaak dat je los moet laten. ‘Laat het los, laat het los’ klinkt het mantra tijdens de moeilijke gesprekken over het onderwerp van jouw verdriet. Je zegt: ‘Oké, prima, ik laat het los.’ Maar als iets heel veel ruimte in je hart inneemt, laat je dat niet zo 1, 2, 3 los. Als we dat wel zouden kunnen, zouden hartzeer, nostalgie en spijt niet meer bestaan. Zelfs frustratie zou verdwijnen uit ons leven.

Accepteren

Verder gaan, vereist echter helemaal niet dat je loslaat. Het vraagt om acceptatie. Simpele en pure acceptatie van de situatie, van de werkelijkheid, van je toekomst, van de feiten, van je eigen gevoelens. Accepteer ze, laat ze daarna los. Als je losgelaten hebt, kun je verder gaan. Het is eigenlijk niet eens zo belangrijk, waarna je wilt verder gaan. Een gebroken hart, een mislukte vriendschap, een familieprobleem, een situatie op het werk, een stad, een kwetsbaarheid, een droom of een toekomst. Het zijn allemaal dingen die we soms terug moeten geven aan het universum om een beter, mooier en rijk leven te kunnen leven.

Maar acceptatie is moeilijk, echt heel moeilijk. Want het is vaak niet wat we hadden bedacht. Het is niet waar we op hadden gehoopt. Het is niet hoe we ons leven voor ons zagen. Maar wat je nu hebt, wat je nog kan gaan dromen en wat het universum nog voor je in petto heeft, is een schitterde toekomst die uiteindelijk altijd ten goede komt. Er ligt magie op jouw weg, maar alleen als je die wilt afleggen. Teruglopen op jouw levenspad betekent dat je alleen de dingen tegenkomt die je al hebt gehad. Die dingen verzwaren je. Het is onnodige bagage. Als het verleden kan accepteren en loslaten, is er niets meer wat je hier houdt. Wie weet kan je zelfs vliegen, zonder al dat extra gewicht.

Verder gaan is bovendien pijnlijk. Het betekent dat je dit leven, het nu, eindelijk en volledig accepteert. Je laat je oude plannen los en kijkt naar de mogelijkheden van de toekomst. Het is een schitterende stap voorwaarts en misschien zelfs wel omhoog. Omhoog naar het niveau dat je nu alleen nog maar in potentie in je draagt. Omhoog naar een leven met de magie waarmee je hoort te leven.

Je zult een diepe kracht ontdekken, de kracht die ontstaat als je ervoor kiest de waarheid van het leven recht in de ogen aan te kijken. Je erkent en accepteert alles wat is gebeurd. Je erkent en accepteert alles wat je voelt, alles wat voorbij is. Alles wat geweest is. Alles wat hier nu is. Die acceptatie is de wortel van de plant die is loslaten. Verder gaan is de oogst van die plant. Dat groeit niet in een dag, maar zodra het er is, voelt het fantastisch.

Lisette Weber-Ziere

Lisette Weber-Ziere

In het dagelijks leven getrouwd met Sven en moeder van een dochter (Sophie, 7 jaar)....

Meer over Lisette Weber-Ziere >

Reacties

Eén reactie op “Verder gaan. Hoe doe je dat?”

Geef een reactie