Verbeter je kortetermijngeheugen met deze 5 tips

The Optimist 9 apr 2018 Gezondheid

Herken je dat? Dat je iets wilt doen, maar er komt even snel iets tussen. Een paar seconden later ben je vergeten wat je wilde doen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je kortetermijngeheugen te verbeteren.

Zorg voor focus

We willen het liefst zoveel mogelijk tegelijk doen. Hierdoor loopt alles door elkaar en vergeet je al snel dat ene waar je mee bezig was. Probeer daarom de focus op één taak te houden en rond deze eerst af voordat je aan de volgende taak begint. Doe dus ook geen dingen terwijl je je huis verlaat, waardoor je je later afvraagt of je de deur wel op slot hebt gedaan en het gas hebt uitgezet.

Bedenk geheugensteuntjes

Een geheugensteuntje kan helpen om dingen te onthouden. Bedenk bijvoorbeeld een rijmpje of deuntje voor iets, zoek naar bepaalde ezelsbruggetjes of splits iets (zoals een telefoonnummer) op in stukjes. Ook kun je natuurlijk een lijstje maken van de dingen die je moet doen zodat je iets hebt om op terug te vallen.

Train je hersenen

Heb je altijd al gitaar willen spelen of een cursus willen volgen? Doen! Door iets nieuws te leren stimuleer je namelijk je brein. Ook kun je je hersenen aan het werk zetten door bijvoorbeeld puzzels te maken. Maak bijvoorbeeld een kruiswoordpuzzel of een sudoku en daag jezelf uit.

Pak je rust

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat wanneer je het heel druk hebt, je sneller dingen vergeet. Pak daarom je rust. Probeer op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan. Probeer daarnaast ook tijd voor jezelf vrij te maken om bij te komen en iets voor jezelf te doen. Door even bij te komen kun je er vervolgens beter tegenaan waardoor je minder verstrooid zult zijn.

Kies voor gezond

Naast voldoende rust pakken is het ook belangrijk om een gezonde leefstijl aan te houden. Dit betekent gezond en gevarieerd eten én voldoende en regelmatig bewegen. Een dieet met omega-3-vetzuren (te vinden in onder andere avocado en walnoten) en plantaardige eiwitten zou het risico op geestelijke en cognitieve aandoeningen kunnen verlagen. Ook beweging draagt hieraan bij. Door te bewegen wordt er meer zuurstof door je lichaam vervoerd, waaronder naar je hersenen. Hierdoor onthoud je alles net wat beter.

Bron: Gezonder Leven
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties op “Verbeter je kortetermijngeheugen met deze 5 tips”

  1. Maar ja, dan ben je iets aan het doen, wordt er aangebeld of gaat de telefoon. Dan moet je datgene wat je aan het doen bent laten liggen. Vervolgens zegt de bezoeker iets wat je ook weet moet onthouden en nu zit ik hier te schrijven terwijl ik met iets anders ( wat? Oh ja, mijn e mail box trachten leeg te krijgen) bezig was.

  2. fijn dit hb ik op dit moment nu net nodig ook al lees ik dit pas op 19 april druk druk ……

Geef een reactie